Целта на зелените лъжци е политическа

„Еколозите“ поведоха поредната очерняща кампания срещу България, манипулират представители на европейските институции

Зелени лъжи заливат българското публично пространство от два месеца. Манипулациите се леят от телевизионния екран, радиоефира, информационните агенции в интернет и най-вече заливат социалните мрежи. И тази лъжлива кампания, както винаги, когато става въпрос за природата, бе подета от хората, които стоят зад шепата организации от коалицията „За да остане природа в България“. Това обединение на практика е едно с политическа партия „Зелените“.

На предсрочните парламентарни избори през март въпросната формация се яви в коалиция с „Да, България“ и ДЕОС. Тази коалиция постигна „впечатляващия“ резултат от 2.96%, въпреки че преди вота нейните представители имаха самочувствието, че вече са им запазени местата в Народното събрание. Останали за пореден път извън НС, зелените продължиха да се занимават със своята стандартна дейност – екологичен рекет. Или с други думи, спиране на инвестиционни проекти от всякакъв клас и вид.

Псевдоеколозите действат на широк фронт – блокират инвестиции в туризма (Банско, Витоша), от години бавят изграждането на лот 3.2 на автомагистрала „Струма“ (отсечката през Кресненското дефиле), стопират проекти в сферата на добива на полезни изкопаеми и така нататък. И винаги има протести, както сега за Пирин.

Истината е, че зад всички „зелени“ протести е стояла единствено политическа цел, маскирана като екологична кауза. Но този път политическата алчност на псевдоеколозите стигна по-далеч и техните манипулации се превръщат в най-големия им опит за омаскаряване на българската държава пред европейските институции и партньори.

Негативите за България не закъсняха – на 17 януари, по време на представянето на приоритетите на страната ни докато тя е председателства Съвета на ЕС, премиерът Бойко Борисов бе атакуван от съпредседателката на групата на европейските зелени Ска Келер по темата за Пирин. Келер преповтори едно към едно лъжите на българските си партньори от ПП „Зелените“. Тя обяви, че след частичното изменение на действащия План за управление на Национален парк „Пирин“, одобрено от правителството на 28 декември, можело да се изсекат 150 квадратни километра вековни гори в Националния парк.

„Той забрави да спомене (Борисов – б.а.), че новият план за управление открива възможност да бъдат изсечени вековни гори в този парк върху площ, достигаща 150 кв. км“, заяви след това евродепутатката в интервю за сайта „Дневник“, който обслужва „зелените“ и разпространява лъжите им. Пред сайта тя обяснява, че се дава и възможност за „разширяване на ски зоните“, тоест ново строителство в големи мащаби.

Само в това изказване на Ска Келер има две неистини, които тя е приела на доверие от групата на Тома Белев.

Манипулацията за строителство в 48% от НП „Пирин“

В интервюто Келер казва „нов план за управление“ - очевидно тя изобщо не е наясно, че това е частично изменение на действащия план. Новият не може да влезе в сила заради „еколозите“ у нас, които използват всякакви процедурни хватки и до днес успешно блокират приемането на документа.

Втората лъжа, вменена на евродепутатката от партньорите й в България е, че промяната в плана „открива възможност да бъдат изсечени вековни гори в този парк върху площ, достигаща 150 кв. км“ и „разширяване на ски зоните“, като така ще може да се строи.

Площта на НП „Пирин“ е 403 квадратни километра, тоест според Келер и българските зелени в близо половината парк вече може да се сече и да се строи. Както няколко пъти каза и министърът на околната среда и водите Нено Димов, едва ли има човек, който може да повярва, че това ще се случи, защото става дума за територия колкото Варна и Пловдив взети заедно.

Отделно става въпрос за Национален парк, където българското законодателство е едно от най-строгите в регламентите за позволената човешка дейност.

Всъщност каква е манипулацията за строителство и сеч в половината (48%) от НП „Пирин“? С решението си от 28 декември кабинетът редактира текст в частта „Норми, режими, условия и препоръки за осъществяване на дейностите“. За тази част е отговарял тогавашният шеф на Природен парк „Витоша“ Тома Белев, който в момента е един от водачите на протестите.

В точка 1 от „Норми и режими“ пишеше, че се забранява „строителство на нови и разширяване на съществуващи ски-писти и съоръжения“. На 28 декември министрите одобриха корекцията и точката вече забранява „строителство на нови и разширяване на съществуващи ски писти и съоръжения, освен допустимите в съответните зони“. Тоест ски зона „Банско“, която е 2.2% от парка и ски зона „Добринище“, която е 0.6%, и двете общо 2.8 на сто, ще могат да се модернизират. В останалите 97.2% от НП „Пирин“ забраната остава. Така че само в 2.8% от парка ще могат да се реализират инвестиционни намерения, което в случая дава възможност за изграждането на втора кабинкова линия над Банско, необходима за развитието на зимния туризъм в региона.

Другата лъжа на „зелените“ е, че в изменението на плана не трябвало да се прави такава промяна. Те настояват да се запишат само думите „втори кабинков лифт“. Това обаче е конкретно инвестиционно намерение, каквото по закон не може да има в План за управление. Ако втората въжена линия над Банско бъде записана, това веднага ще се обжалва и то от самите зелени. Текстът ще падне в съда, тъй като се нарушава законодателството.

Откъде идват останалите 45% и се стига до лъжливия извод, че 48 на сто от Пирин ще бъдат изсечени и застроени?

На 28 декември правителството одобри корекция в точка 14, която се отнася за Зона ІІ А на НП „Пирин“, заемаща 45% от неговата територия и отредена за опазване на горските екосистеми и отдих. В точка 14 се регламентира каква човешка дейност може да се извършва в Зона II A, като промяната е, че вече може да се правят и „водохващания“. Заради тези водховащания, които според закона могат да са само за питейни нужди, в Таблица 32 също бе направена промяна – според нея в Зона II А строителството, ремонтът и реконструкцията стават потенциално осъществима дейност. Зелените размахват таблицата и лъжат, че в 45% от НП „Пирин“ (Зона II A) вече е позволено строителството и като добавят 2.8 на сто от ски зоните „Банско“ и „Добринище“, стигат до сметката от близо 48 процента. Но премълчават факта, че таблицата е свързаната с точка 14, където са позволени само водохващания - единствено такива ще могат да се изграждат и то за питейни нужди.

Това едва ли е обяснено на Ска Келер и показва как псевдоеколозите вече манипулират представители на ЕП. Манипулирана се оказа и евродепутатката Карин Каденбах от Прогресивният алианс на социалистите и демократите, която миналата седмица в Брюксел опита да убеди министъра на околната вода и водите Нено Димов, че половината Пирин планина ще бъде застроена и изсечена след промените в Плана за управление.

В отговор Димов цитира еврокомисаря по околна среда Кармену Вела, който вече заяви, че няма нарушения на европейските закони в Пирин.

Политическа алчност

Водачите на протестите, замаскирани като „спасяване на Пирин“, са категорични, че нямат нищо общо с политиката. Истината е съвсем друга и зад нея прозира огромна политическа алчност.

В телевизионния ефир един от лидерите на „зелените“ - Андрей Ковачев, обяснява че трите партии – Да, България, ДЕОС и ПП „Зелените“, нямат връзка с протестите. Още преди решението за частичното изменение да бъде прието, рамо до рамо с Ковачев и Белев бе лидерът на „Да, България“ Христо Иванов. С още 20-тина души те опитаха да окажат натиск на кабинета с протести в дните, преди да бъдат одобрени корекциите.

Какво казват фактите - на предсрочния парламентарен вот на 26 март Тома Белев, Андрей Ковачев, Петко Цветков, Борислав Сандов, Петър Кърджилов, Андрей Ралев, Александър Дунчев, които сега са само еколози и съпричастни към организацията на шествията, бяха в листите на Движение „Да, България“ - коалицията от трите партии, спомената в началото на този текст. Тези хора до днес остават неуспели депутати, събрали смешен брой преференции.

На последния протест някои от хората започнаха да усещат, че са подведени, след като Борислав Сандов държа политическа реч. В нея се похвали как ПП „Зелените“ вкарали казуса в ЕП и вече там знаели как правителството унищожава Пирин. Така на практика той призна, че формацията играе основна роля в организацията на лъжливата кампания.

След речта на Сандов в социалните мрежи се появиха коментари от хора, шествали из София за да „спасят“ Пирин. Според тях този човек прилича повече на професионален политик, отколкото на гражданин, загрижен за планината.

Появата на професионални протестиращи като Асен Генов и Манол Глишев също започна да отблъсква тези, които наистина смятат, че протестите са заради Пирин.

Показателно бе изказването на Глишев в четвъртък, когато се състоя протест. По мегафона той се обърна към събралите се с думите „Хайде, вместо да ми слушате приказките, блокирайте бул. „Дондуков“. Хайде, бе, да ви еба майката, блокирайте“.

Агресията показва отчаянието на „зелените“, които вече нямат полезен ход в своя полза, защото лъжите им започват да излизат наяве.

Правителството прозря измамата и очевидно няма намерение да се отказва от развитието на зимния туризъм, както предходни управления правеха под натиска на зелените лъжци. Кабинетът получи подкрепата на работодателските организации, които обявиха в декларация, че от години зеленият рекет спира развитието на икономиката. Борисов и министрите му имат одобрението на всички кметове от Благоевградска област – регион, чийто поминък зависи основно от зимния туризъм. На 11 януари хиляди хора планинските общини излязоха на шествие в София, за да кажат „Да“ на промяната и да подкрепят Министерския съвет.

Това хвърля зелените в потрес и те разчитат основно на клеветническата си кампания срещу българската държава, разчитайки, че докато тя е начело на Съвета на ЕС, е уязвима за черния пиар За нещастие на еколозите, които се разкриха като политици, номерът им няма да мине. Защото фактите показват, че са просто една групичка, желаеща власт на всяка цена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи