Цената на биткойна достигна 11 800 долара

Цената на биткойна достигна исторически рекорд от 11 800 долара, предаде ДПА.

Криптовалутата, която не е емитирана от централна банка, бе създадена през 2009 г. От началото на годината стойността ѝ нарасна 10 пъти, но с резки колебания, отбелязва агенцията.

В сряда криптовалутата премина прага от 11 хил. долара, за да падне на следващия ден до около 9000 долара. В петък най-голямата борса за деривати, Си Ем И, обяви, че ще пусне фючърсни контракти за биткойни след две седмици.

Централни банки предупреждават, че най-популярната криптовалута е изключително непредсказуема и има индикации, че е балон, който може да се спука.

По-рано стана ясно, че американските близнаци Тайлър и Камерън Уинкълвос са първите в света милиардери в биткойни. Състоянието на братята възлиза на 100 000 биткойни. При курс 11,7 хил. долара за 1 биткойн (на 3 декември по данни на Coinmarketcap), това се равнява на около 1,17 млрд. долара.

Бизнесмените са си купили криптовалута за 11 млн. долара през 2013, когато 1 биткойн струваше 120 долара. Парите за покупката им бяха присъдени от съда в делото, което водеха срещу основателя на Фейсбук Марк Зукърбърг, с когото са били състуденти в Харвард.

Съдът се произнесе в полза на близнаците в дело за авторските права на идеята за социалната мрежа.

Близнаците не само си купили криптовалута, но и създали собствена онлайн борса и рисков фонд. По информация на „Сънди телеграф”, днес братята Уинкълвос притежават един на всеки 100 биткойна в света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси