Нинова събра областните председатели на БСП за старта на новата политическа година

И в Ямбол обявиха грипна епидемия Училищата излизат във ваканция за 6 дни от утре

Луд треньор шпионирал конкурентите

Принц Хари и бременната Меган на премиерно представление на Цирк дьо Солей в Лондон

Скоулс: Моуриньо умишлено се предаде

Николай Николов: Бюджетът за спорт в София трябва да е поне 1% от общия на СО

Засякоха кражба на ток от външен контакт на къща Комшия включил удължител в контакта на отсъстващите съседи

Европарламентът призова за „незабавно“ ратифициране на Истанбулската конвенция

Чавушоглу: Турция очаква с нетърпение да приветства Македония в семейството на НАТО

Ревност от СМС е най-вероятният мотив за убийството в „Банишора“ Извършителят е пробвал да се самоубие и през 2015 г. заради раздяла с друго момиче, каза прокурор Русинова

700 допълнителни места в детските ясли в София

РИОСВ-Бургас: Три каравани са се самонастанили до разораните дюни

„Булгартрансгаз“ регистрира дъщерна компания „Газов хъб Балкан“ Тя ще изгради ликвидна газова борса у нас

Томислав Дончев: За първите девет месеца на 2018 г. двустранният стокообмен между България и Република Македония възлиза на 550 млн. евро

Две условни присъди за 64-годишна куриерка на телефонни измамници Жената е прибрала пари и злато за над 51 500 лв. от 8 измами

Цената на водата в Шумен в ръцете на общото събрание Управителят одобрява решението на КЕВР

Общото събрание на ВиК-Шумен може да вземе решение за цената на водата /да запази старата или по-ниска б.а./, различна от определената пределна цена от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Както „Труд“ писа, КЕВР я завиши от 3,30 на 3,40 лв. без ДДС за кубик от началото на 2019 г. Управителят инж. Красимир Марков е в оставка от края на м.г., вече изтече тримесечното му предизвестие и от дружеството в сряда разпространиха становище, в което се казва, че ВиК ще изпълни решенията, взети от Общото събрание. Междувременно пред „Труд“ инж. Марков обяви, че в сряда ще издаде заповед, с която одобрява решението на КЕВР за пределна цена от 3,40 лв. за кубик и заповедта ще бъде публикувана на сайта на дружеството.

Това обаче, не пречи Общото събрание да я промени. Принципал на ВиК ООД е държавата с 51%, а 10-те общини на територията на област Шумен са съдружници и формират управляващия орган – Общо събрание. „Областният управител Стефан Желев, който е най-висшия териториален орган на държавната власт се обяви против решението на КЕВР от 28 декември 2018 г., която е независим специализиран държавен орган. Заедно с това беше оповестено, че вторият по големина съсобственик във ВиК–Шумен община Шумен, в лицето на кмета Любомир Христов, също е против това решение на комисията“, припомня се в становището на ВиК. Обяснява се, че ако Общото събрание отчете тези нови обстоятелства и вземе решение цената на предоставяните от ВиК-Шумен услуги да бъдат намалени, всеки един управител ще изпълни взетото решение. Подобно решение обаче, не можело да бъде взето еднолично, най-малкото от управител в оставка, се казва в позицията на ВиК.

Остава въпроса кога ще бъде Общото събрание и кой ще го свика – всеки един от съдружниците може да го свика, включително и управителят. „Аз таква иницатива няма да поема, тъй като нека самите съдружници да определят каква ще е финансовата рамка на дружеството. Едно, че аз съм в т.нар. оставка и няма как да поема такава отговорност. Нека се съберат собствениците на активи и да си решат как ще се стопанисват техните активи, с какви средства, има ли нужда от това увеличение, няма ли. Те да решават“, обяви пред „Труд“ инж.Марков. Когато има решение на Общото събрание, то може да предизвика друга заповед на управителя според това решение, каза той.

На 10 януари е свикано Общо събрание на ВиК-Шумен, но то е по процедурата за избор на нов управител. Така че дори и да се дискутира цената на водата, официално решение не би могло да се вземе.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.