Цената на вота скочи от 80 ст. на 55 лв. за глас

На 4 април с машини гласуваха 789 923 българи.

След многократно използване на устройствата цената няма да падне под 10 лева

При хартиените бюлетини се плаща само за печат

Дори експерти не се ориентират в софтуера

От 70-80 ст. гласът поскъпна на 55 лв. заради машините. Това изчисли говорителят на ЦИК Димитър Димитров. Пред “Труд” той обясни, че сметката лесно може да се направи като се раздели сумата от 43 200 000 лв. (толкова са парите дадени за закупуване и техническо обслужване на устройствата за гласуване) на 789 923 (толкова са българите, гласували с машини на парламентарните избори на 4 април). Сметките показват, че машинният глас е струвал 55 лв., а хартиената бюлетина, където разходите са единствено за отпечатването ѝ - 70-80 ст.

“Правил съм изчисления с колко би могъл да поевтинее машинният глас, като се има предвид, че устройствата ще се използват многократно. Трябва да се има предвид, че с машините са свързани и допълнителни разходи като наем за складови помещения и охрана, техническа поддръжка на машините, смяна на софтуера за всеки вот, както и около 3000 души за инсталиране на устройствата. Изчисленията показват, че машинният глас няма да падне под 10 лв.”, коментира Димитров.

Според него “машинното гласуване в страната ни е аутосорсване на изборния резултат, на някаква частна фирма, която внася някакво оборудване, което се сертифицира. Процесът е сложен и дори тези, които са експерти, често не могат да се ориентират в софтуера и тънкостите по създаване на изборния резултат.”, аргументира се Димитров.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика