Глобиха над 43 000 шофьори от началото на акция „Зима“

Италианска светкавица с мощността на 819 коня Sian е първият хибрид на Lamborghini и най-мощният модел на марката

Какво правят пенсионери в публичен дом?

Все още се издирва мъжът, който нападна и рани жена при обир в газстанция в София

Елизабет Хърли: Страстта е полезна за здравето

Днес е Световният ден в памет на жертвите от катастрофи

Мъж уби три от децата си и съпругата си в Сан Диего, след което се самоуби

Зодиите на пътя

На 17 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 17.11.2019

Жена е била ранена при въоръжен обир на газстанция в София

Хиляди се събраха на протест срещу Николас Мадуро във Венецуела

Зловещият Какамо – между легендите и историята Каменното орлово гнездо сякаш е обитавано от призраци

Конят, който предизвика катастрофа със 7 ранени, е безстопанствен

Родителите на починалото 3-годишно дете: Лекарите виждаха, че умира

Цената на тока ще расте Нужни са инвестиции в мрежата

Политиката на КЕВР е прекалено рестриктивна

Bсички електроразпределителни дружества искат поскъпване на тока от 1 юли. Това не означава, че Комисията за енергийно и водно регулиране ще разреши исканото увеличение. Трябва да се знае, че регулаторът не вдига цените, а сдържа ръста им спрямо исканията на съответните дружества. КЕВР не е регистриращ орган, а е регулиращ. На базата на получените от ЕРП заявления той преценява обосноваността на разходите в тях. Аз да речем искам 10%-15% по-висока цена. Регулаторът вади големия червен молив и започва да съкращава разходи и обяснява защо. Комисията обаче не е всесилна, тя може да зачертае и да обоснове, но ако тази обосновка не е достатъчно добра, има Върховен административен съд, който трябва да се произнесе.

Цената на тока ще продължи да нараства и причините за това са няколко. Първо част от разходите на електроразпределителните дружества ще бъдат признати. Защото те се правят, за да се осигурят инвестиции в мрежата. В противен случай след време ще се окаже, че ние имаме централи, но нямаме мрежа.

От друга страна от 1 юли предстои да излязат на свободния пазар всички производители на електроенергия над 4 мегавата. Общите технологични загуби на всички предприятия се изчисляват на 3,8 млрд. киловатчаса. Досега тази електроенергия се изкупуваше на преференциална цена от 35 лева за мегаватчас. На свободния пазар обаче цената ще е двойна. Това неминуемо ще се отрази на крайните цени, не само на свободния, но и на регулирания пазар. Освен това се променя и таксата за пренос и достъп, което също ще се отрази на крайните потребители.

Политиката на КЕВР досега винаги е била строго рестриктивна, дори бих казал по-рестриктивна, отколкото трябва да бъде. Време е да се въведе правилото – който може да плаща, трябва да плаща. А държавата с тези отчисления трябва да подпомага социално слабите. Иначе рискуваме системно недофинансиране на енергийната мрежа.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Мамицата им гладна, нямат наяждане.Никой да не плаща!!

  2. Цената на електричеството ще расте с още по-големи темпове, защото крадецо бойко стана собственик на ЕРП. А той пък обещал да намали цената само за гласоподавателите на свинефермата герб. Е те така, поне феновете на свинефермата герб ще са хепи 🙂

  3. Видимо е една висша форма на енергийна порнография….Разни платени пиари, партийни персони, пишман енергетици и т.н. На тези кукловоди ще им кажа ДЪРЖАВА КОЯТО ИМА АТОМНА ЦЕНТРАЛА ТОКА НЕ ТРЯБВА ДА РАСТЕ И ОБРАТНОТО. Забележете колко замесени тиквеници има в системата, които по един или друг начин със зъби и нокти ви говорят за увеличение.
    Хвърлете един поглед на развитите държави – във Франция чия собственос е енергетиката.
    Всички тия измислени ЕРП присъстват тук на пазара с една единствена цел – търсене на всевъзможни начини за крадене на пари и това е фект.
    Истината е НЕ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ НА ТЕЗИ ПРИКАЗКИ. Видимо е че почти всички министри са некадърни – разни ограничени хора са поставени на важни възлови места. Това обаче трябва да се ИЗЧИСТИ.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.