Цените галопират, хлябът гони 2 лева

Високите стойности на тока и газа водят до поскъпване

Литър олио вече се продава по 4,45 лева, а доматите по 4 лева

Повече плащаме за пилешко и колбаси

Цените на храните се вдигат драстично, като поскъпването, започнало през август, ще продължи и през есента. Това показва проучване на Институт за социални и синдикални изследвания, направено в периода 26 август- 1 септември. Според експертите цената на хляба ще стигне до 2 лева за килограм. Производители от различни райони вече вдигнаха цените с 10-15 стотинки, а други обявиха, че предстои да го направят. Така в магазините хляб от 700 грама вече струва между 1,40 и 1,70 лв.

Според данните на института за година хляб “Добруджа” е поскъпнал с 4,2%, а цената на пшеничното брашно се е повишила със 7,3%. Средната цена на килограм хляб “Добруджа” достига 1,72 лв., при 1,65 лв. преди година. Независимо от очакваното възстановяване на производството на пшеница през 2021 г., изкупните цени на зърното у нас остават сравнително високи.

Основната причина за поскъпването на храните у нас е ръста на цените на горивата, природния газ и електрическата енергия, най-вече на тази за фирмите. Припомняме, че в края на юли бизнесът предупреди, че цената на тока на енергийната борса у нас е най-високата в Европа. В същото време цената на природния газ се вдига пореден месец.

Драстично поскъпване се наблюдава и при други основни храни като слънчогледовото олио например, чиято цена за една година се е вдигнала с 43%. Проверка на “Труд” по магазините показа, че бутилката от литър вече гони 4 лева. По-ускореното покачване на олиото започна още през месец март, заради по-слабата реколта и влиянието на международните борси. Сега средната цена на олиото у нас е 3,86 лв. за литър, при 2,70 лв. за литър през септември 2020 г. Най-скъпо плащат в Бургас и Ямбол, където в магазините то се продава по 4,45 лв. и 4,25 лв. за литър.

Сериозно увеличение има и при цените на зеленчуците. При краставиците цената се е повишила с близо 36 на сто спрямо миналата година, на доматите и зелето - със 18%, на червените чушки - с 23,7%, на морковите - със 17 на сто, картофи - 6% и дори на фасула - със 7,4 на сто.

Средната цена на доматите сега е 2,65 лв. за кг, при 2,25 лв. преди година. Във някои градове обаче килограмът се продава двойно - във Варна, където средната цена на доматите достига 4,03 лв. за кг.

Повече плащаме и за плодове, като прасковите например в търговската мрежа се предлагат с 24,1% по-скъпо в сравнение със септември 2020 г., а ябълките - с 11%. От месните продукти значително нарастване се наблюдава при цената на пилето - със 7,5% и на сухите колбаси - с 4%.

Ново повишение с 21% на газа от ноември

Идват солени сметки за отопление

Солени сметки за отопление очакват българите от следващия месец. Причината е, че увеличението на цената на парното и тока от 1 юли реално ще се усети с първите фактури за отопление. Припомняме, че цената на топлината енергия беше увеличена средно с 16 на сто, като за София, където са и най-много от потребителите на парно, увеличението е с 20 на сто от 1 юли. При тока цената беше вдигната по-малко - средно с 4 на сто за трите електроразпределителни дружество.

Почти двойно ще плащат през новия зимен сезон и тези, които се отопляват на газ, защото цената му не спира да расте главоломно през последните месеци. С последното поскъпване - от началото на септември цената на газа вече е 69,4 лв./мВтч без такси за пренос, достъп, акциз и ДДС, което с 20,5% повече спрямо август, когато тарифата беше 57,60 лв./мВтч. Спрямо миналата година по това време поскъпването е близо 3 пъти, тъй като цената на газа тогава беше 22,46 лв./мВтч.

Нов сериозен ръст на цената вече иска “Булгаргаз” през есента, става ясно от прогноза на дружеството, публикувана преди ден. Според разчетите през ноември природният газ трябва да се продава за 84,39 лева за мегаватчас без акциз и ДДС, както и без таксите за достъп и пренос. Което означава ново увеличение с 21,5 на сто спрямо цената на газа в момента.

Всичко това ще се отрази и на увеличение на парното и тока от Нова година. Председателят на КЕВР Иван Иванов вече призна, че ако нарастването на цените на газа продължи, тези на топлинната и електрическата енергия ще бъдат преразгледани с корекция нагоре от 1 януари 2022 г.

25% увеличение от януари

Бензинът с 14 ст. нагоре

Стефан Кючуков

Цената на бензина А95 нарасна с 14 ст. само от началото на лятото досега. Тогава бензинът струваше средно 2,13 лв. за литър, а сега цената му е 2,27 лв., показват данни на специализирания сайт fuelo.net. Подобна е ситуацията и при дизела - в началото на лятото на бензиностанциите той също струваше 2,13 лв., а вече е поскъпнал до 2,26 лв. за литър, което е ръст с 13 ст.

От началото на годината досега бензинът и дизелът се поскъпнали с близо 25%. В началото на януари средната цена и на двата вида гориво беше 1,82 лв. за литър. А сега се продават средно по 2,27 лв. и 2,26 лв. Като край морето има бензиностанции, на които продават дизела по 2,34-2,39 лв. за литър, а бензина - по 2,34-2,38 лв.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения