Цените за Великден падат невиждано

Мерките за туристите у нас стават ясни днес

27 лева на нощ за празника в 4-звезден хотел на морето

Значително по-изгодни от обичайното са и офертите за ваканции в чужбина

Кризата в туристическия сектор през последната година доведе до невиждано евтини оферти за Великден. През тази година Възкресение Христово е на 2 май и офертите предлагат по-дълъг престои обхващащ и последващият 6 май. През пред кризисната 2019 г. офертите както за Великден, така и за Гергьовден, бяха в пъти по-скъпи. Докато тогава почивката в морски или планински курорт в 4-звезден хотел излизаше минимум 100 лева на човек, сега оферти за предстоящия празник могат да бъдат открити при цени от 27 лева на нощ. В предложението на мястото за настаняване на първа линия до морето в Златни пясъци за тази сума са включени закуска и вечеря. Цените в тризвездните хотели край морето са подобни, макар и с по около 5 лева по-ниски на човек. Пакетите за Великден през тази година с включени 3 нощувки и изхранване средно се предлагат за около 200 лева.

Значително по-евтини от обичайното са и офертите за ваканции в чужбина. Въпреки ниските цени повечето хора се притесняват да пътуват заради допълнителните изисквания като представяне на отрицателни PCR тестове, необходимостта от карантина за определени дестинации или при връщането у дома от такива, както и заради несигурността, породена от постоянно променящите се изисквания. Цените на офертите за седмица със самолет в Египет по Великден започват от 600 лева на човек, но кандидатите не са много, заради изискването от 13 март насам всички, които се връщат от Африка да са с наложена задължителна карантина, дори и при отрицателни PCR тестове. Подобна е и ситуацията относно ваканциите в Тунис и Занзибар, обясниха за “Труд” туроператори. От бизнеса дори заплашиха с протести в случай, че карантината остане валидна, тъй като новите наложени правила съсипват и малкото възможности за компаниите да продават ваканции. При това в момент, в който изтича едногодишният период, след който трябва да връщат пари на своите клиенти за провалени заради пандемията ваканции.

За да се гарантира сигурност за родните туристи и тези, които пристигат за почивки у нас, летният туристически сезон ще започне на 1 май при конкретно разписани правила и мерки в местата за настаняване и хранене, обясни премиерът Бойко Борисов. “Много е важно туристическият бранш да се подготви още отсега за сезона, както и туристите да са информирани при какви условия ще посещават страната ни”, подчерта министър-председателят. Мерките, които ще трябва да спазват туристите, ще станат ясни днес. Те са съгласувани и със здравното ведомство, заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. За туристите, които пристигат за ваканция у нас ще бъдат осигурени зелени коридори, обясни здравният министър Костадин Ангелов. Той подчерта, че най-важното е участието на страната ни в т. нар. електронен зелен сертификат за пътуване. За да пристигнат у нас туристите ще имат три варианта - да са ваксинирани, да са прекарали COVID-19 или да представят отрицателен PCR тест на влизане в страната.

В Занзибар за 8 дни срещу 980 лева

Оферти в последната минута - със 70% отстъпка

Цените за Занзибар се сринаха с 70 на сто в последния момент, след като стана ясно, че всички, които се връщат от Африка ще бъдат задължително карантинирани за 10 дни.

Наложената задължителна 10-дневна карантина от 13 май за всички, които се връщат от Африка, доведе до драстични намаления за офертите в последната минута. Близо 70 на сто достигната отстъпките, предлагани от туроператорите ден-два преди излитане на чартърите. Ако до преди месец офертите за острова в Танзания вървяха средно по около 1800 евро за 8 дни и 7 нощувки, то цените преди дни паднаха на 980 лева. В пакета освен нощувки, закуски и вечери бе включен самолетен билет, багаж до 20 килограма и застраховка. Както и трансферите между хотела и летището.

Офертите за Малдивите са значително по-скъпи, тъй като от тази островна държава към момента няма изисквания за карантина при прибиране у дома. За Великден офертите вървят средно по около 2700 лева, но според експерти точно през май месец рискът част от почивката ви да е дъждовна не е малък.

Сред другите оферти на туроператорите за Великден към момента са Дубай и Йордания, които не са в Африка и съответно за пристигащите от тях няма предвидена карантина. Не липсват и традиционните оферти за Гърция и Турция, но туристите изчакват до последния възможен момент за записванията, предвид несигурната ситуация, обясниха туроператори.

В столицата

Апартамент под наем излиза по 10 лева на човек

Цената включва единствено нощувка

Срещу по около 10-15 лева на вечер може да бъде намерен апартамент в столицата за Великден.

За около 10 лева на нощ може да бъде намерен апартамент в столицата за Великден и за майските празници в столицата през платформата Airbnb. Цените на предлаганите недвижимости за краткосрочен наем също са паднали драстично през последната година, показва проверка на “Труд”. Причината е, че почти липсват чуждите гости, които движиха пазара през последните години. Намаляването на търсещите домове под наем, както и засилените проверки на НАП относно отчитането на приходите от такива, доведоха до драстичен спад в предлагането.

Отливът на клиенти накара собствениците да пуснат отдаваните краткосрочно домове за дългосрочен наем или направо да пуснат притежаваните от тях апартаменти за продажба. Сред атрактивните оферти бе предлагането на част от сграда в центъра на София с 10 апартамента, 4 паркоместа, 2 гаража, мазе и таванско помещение в комплект срещу малко под 1 млн. евро. При това собствениците предат на бъдещите купувачи и финансови документи за отдаването на имотите през Airbnb, като преди кризата приходите от един апартамент са били средно 16 000 лева на месец.

Ако през 2109 г. регистрираните в платформата за краткосрочно отдаване под наем домове в столицата надхвърляха 2500, сега евентуалните гости на столицата могат да избират само между около 300 оферти. При това апартамент за четирима може да бъде намери и за под 40 лева на вечер. В цената естествено не влизат хранене, а единствено нощувка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения