На 14 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 14.11.2019

Полски екстремисти готвели атаки срещу мюсюлмани Задържани са двама от групировката във Варшава и Шчечин

Унгария прие ЕС да я глоби с 1,5 млрд. евро Сумата е 10% от всички съмнителни разходи

Холандия намалява до 100 км/ч скоростта на магистралите Решението ще влезе в сила от 2020 г.

165 лева повече за две трети от учителите Вдигат лекторските часове със 17-18%

Ердоган пристигна в Белия дом

Край на схемата с фиктивни строежи (Обзор) Премахваме законовите вратички, позволяващи да се продават жилища в постройки, които не покриват изискванията

Амортизация на апартамент, отдаван под наем

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 14 ноември 2019

Екатерина Захариева представи възможностите за бизнес с България пред правителството на Намибия

Банков шеф обра трезора и избяга

Предлагат по-висок акциз за цигарите Автоматите на самообслужване без касови бележки

Слагат БДС на ръжения и пълнозърнестия хляб

Един лев за преглед при джипито да плащат децата Предлагат повишаване на цените на 220 клинични пътеки

Цените на жилищата се увеличиха с 5,5% В ЕС най-голямо е повишението в Словения, Латвия и Чехия

Бързото поскъпване на жилищата в България не е изключение, а напротив – движи се успоредно със световните тенденции.

14 страни имат по-голям ръст от нас

Цените на жилищата в България са нараснали с 5,5% през последното тримесечие на 2018 г. спрямо същия период на предходната година, показват данни на Европейската статистическа служба Евростат. Спрямо предходните три месеца, повишението е с 0,9%. Така се запазва тенденцията на бързо поскъпване на имотите, което изпреварва не само лихвите по банковите депозити (вече са под 0,3%) но и инфлацията. През първите три тримесечия на миналата година повишението на цените на жилищата на годишна база беше съответно със 7,1%, 7,5% и 6,3%, с което инвестицията в имоти се оказва добра защита срещу инфлацията в страната.

Бързото поскъпване на жилищата в България не е изключение, а напротив – движи се успоредно със световните тенденции. От 28-те страни членки на ЕС, цените на жилищата в 14 държави дори нарастват по-бързо, отколкото у нас. Най-силно повишение на цените Евростат отчита в Словения (+18,2%), Латвия (+11,8%) и Чехия (+9,9%). Топ шест се допълва от три държави, в които жилищата поскъпват с едни и същи темпове. Това са Люксембург, Холандия и Португалия, където повишението на цените е с 9,3%.

От всички страни в ЕС цените се понижават само в Италия (-0,6%), която изпадна в рецесия.

Общо за държавите от Европейския съюз, както и за тези в еврозоната, поскъпването на имотите е с 4,2% през четвъртото тримесечие спрямо същия период на предходната година, сочат данните на Евростат. На тримесечна база увеличението е с 0,7% в еврозоната и с 0,6% в ЕС.

Спрямо предходното тримесечие повишението на цените е най-високо в Словения (+6,5%), Латвия (+4,3%) и Малта (+3,8%), а спад отчитат в Дания (-1,7%), Белгия (-0,5%), Великобритания (-0,4%), Швеция (-0,2%), Италия (-0,2%) и Франция (-0,2%).

 

По света

Половината от богатите живеят в едва 10 града

Най-богатите хора в света живеят в най-големите градове. А най-много богаташи привлича Лондон.

Със своите частни самолети и многобройни къщи най-богатите хора в света могат да обикалят безпроблемно земното кълбо. Но основният дом на близо половината от това елитно население се намира в група от едва десет града, показва Докладът за богатството за 2019 г. на консултантска компания на пазара на недвижими имоти.

Най-много хора с богатство от поне 30 млн. долара живеят в Лондон – 4944. Следват Токио с 3732 и Сингапур с 3598. Топ 10 се допълва от Ню Йорк, Пекин, Париж, Сеул, Тайпе, Цюрих и Сао Пауло.

Въпреки че САЩ са най-голямата икономика в света, Ню Йорк е единственият американски град в топ десет на консултантската компания.

Данните показват, че най-богатите хора в света живеят в най-големите градове. Възможностите за бизнес, начинът на живот, качествените болници и транспортната инфраструктура са фактори, които карат най-богатите хора в света да влагат пари в жилища в големи градове.

 

В Централна и Източна Европа

Очакват вложения на компании от Азия

Япония и Тайван влизат в играта

Офисите в Централна и Източна Европа са привлекателни за инвеститори от Азия.

Огромни капитали от Източна Азия инвестират в имоти в страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през последните години. Доходността и нетната възвръщаемост (възвръщаемост минус лихва за дългово финансиране) от първокласни бизнес имоти в ЦИЕ е по-висока от тази в Източна Азия. Този факт, особено валиден за сегмента на офис площите, ще бъде причина за насочване на още средства към пазарите от ЦИЕ, пише в анализ на компания за недвижими имоти. Умереното повишение на стойността на еврото спрямо азиатските валути ще продължи и през 2019 г. и ще повлияе позитивно върху възвръщаемостта от покупката на имоти в Европа, смятат експертите.

През 2018 г. Сингапур е най-големият инвеститор от Източна Азия в имоти в страните от ЦИЕ. Една от причините за това са високите цени на недвижимите имоти в Сингапур. Най-голямата сделка през 2018 г. с азиатски инвеститор е покупката на индустриалното портфолио на Prologis в Полша и Унгария от Mapletree Singapore. Стойността на сделката е 335 млн. евро. Китайските инвестиции в ЦИЕ намаляват до 60 мн. евро през 2018 г. А инвеститори от Малайзия, Южна Корея и Филипините бяха новите купувачи през 2018 г.

Инвестиции може да се очакват и от Япония, Тайван и Южна Корея, смятат експертите на компанията. БВП на глава от населението в тези три страни е на нива, подобни на държавите от Западна Европа. Състоянието на икономиките и високата цена на бизнес имотите в тези държави може да насочи инвестициите към бързо растящи пазари от Централна и Източна Европа.

 

Търсят доходност в по-широк кръг от активи

Инвестират в хотели и студентски общежития

Алтернативните вложения стават глобален тренд

1,75 трилиона долара инвестираха в бизнес имоти през 2018 г.

Хотели, апартаментни сгради и студентски общежития все по-често влизат в полезрението на инвеститорите в бизнес имоти. Това показват данни на глобална консултантска компания на пазара на недвижими имоти. Интересът към т.нар. алтернативни инвестиции е продиктуван от ограничените възможности в глобален план за сделки в традиционните сегменти – офисни, търговски и индустриални площи. При предния връх на имотния цикъл в подобна ситуация инвеститорите се насочиха от столиците към регионалните градове, докато сега търсят доходност в по-широк кръг от активи.

По данни на компанията делът на алтернативните инвестиции през последните 10 години се движи между 16% и 26% от общия обем трансакции, като през 2018 г. е бил 24%. В България пазарът на алтернативни активи е все още възникващ заради слабото предлагане на инвестиционен продукт извън традиционните сегменти.

“Българският пазар на бизнес имоти е относително консервативен като възможности за инвестиции заради малкия мащаб и относително кратката си история. След две много силни години с фокус последователно върху търговските и офис площите, сега възможностите за придобиване на качествен продукт на разумна цена в тези сегменти се изчерпват, а почти липсват алтернативи”, казва Явор Костов, мениджър “Капиталови пазари” в компания за недвижими имоти.

Предлагането на хотелския пазар е ограничено, а в сегменти като апартаментните сгради, болници и студентски общежития на практика липсва инвестиционен продукт.

“Глобалните тенденции определено отварят ниша в предлагането на пазара на бизнес имоти, която предприемачи и инвеститори не трябва да подминават. Предвид демографските тенденции и концентрацията на население в големите градове, качествените проекти в сферата на образованието, здравеопазването, грижата за възрастни хора може да са не само успешен бизнес, но и добри инвестиции”, обобщи Михаела Лашова, управляващ партньор в компанията.

В глобален план 2018 г. е била рекордна по обем инвестиции в бизнес имоти с 1,75 трилиона долара и 4% ръст спрямо предходната година. Ръстът е продиктуван основно от американския и азиатския пазар, докато Европа, Близкия Изток и Африка отбелязват спад от близо 11% и инвестиционен обем от 331 млрд. долара. Намалението идва от по-слабия пазар на търговски площи, но също и от спада при офис сградите и индустриалните имоти – съответно с 24,7% и с 9,7%. През 2019 г. прогнозата на компанията е за лек ръст на инвестиционния пазар с фокус върху придобивания в регионалните градски центрове и в полето на алтернативните инвестиции.

“В световен мащаб виждаме отслабване на икономическия ръст, но също и на инфлацията. В същото време нарастващият риск от рецесия води до отлагане на плановете за повишение на лихвите”, коментира Дейвид Хътчингс, който отговаря за капиталовите пазари в региона на Европа, Африка и Близкия Изток в компанията. По думите му недвижимите имоти остават търсена инвестиция, тъй като предлагат стабилен приход и защита срещу инфлация. Все по-трудно обаче става да се открият добри и устойчиви имотни проекти, тъй като фактори като електронната търговия, социалното взаимодействие и слабият растеж доведоха до коренна промяна в бизнес средата през последните години.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.