Цените на жилищата с най-силен ръст от 30 г.

Ръстът на цените на жилищата в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е 9,4% на годишна база - най-голямото увеличение от 30 години насам.

Ниските лихви правят имотите по-достъпни

От 40 страни в анализа, само в три има спад

Цените на жилищата бързо нарастват в почти всички големи страни по света в резултат на пандемията от COVID-19, като постигат най-голямото увеличение от близо три десетилетия, пише в анализ на “Файненшъл Таймс” (Financial Times).

От 40-те страни, включени в данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), само в три има спад на цените на жилищата на годишна база в реално изражение. Исторически рекордно ниските лихви, натрупаните спестявания по време на блокадите и желанието за повече площ, тъй като хората работят от вкъщи, стимулират покачването на цените, отбелязват авторите на анализа.

В краткосрочен план ръстът на цените на жилищата е “нещо добро за икономиката, тъй като хората, които вече притежават жилище, се чувстват по-богати и могат да харчат повече заради оценката на активите им”, коментира Клаудио Борио, ръководител на паричния и икономически отдел в Банката за международни разплащания. Но средните цени на имотите в страните от ОИСР растат по-бързо от доходите на хората, което прави жилищата по-недостъпни. Цените също така нарастват по-бързо от размера на наемите.

Ръстът на цените на жилищата в страните от ОИСР е достигнал 9,4% на годишна база - най-голямото увеличение от 30 години насам. В САЩ е отчетено най-голямото поскъпване на жилищата от близо 30 години. Силното увеличение продължава и във Великобритания, Южна Корея, Нова Зеландия, Канада и Турция. Някои страни показват признаци на “жилищна треска”, коментира Енрике Мартинес-Гарсия, старши икономист във Федералния резерв в Далас. Той отдава това на развитието на фискалните и парични стимули по време на пандемията.

Ниските лихви правят жилищата по-достъпни в сравнение с наемите и други инвестиции. Кредитите нарастват, но увеличението е доста по-малко спрямо периода преди световната финансова криза от 2008-2006 г. Заеми взимат предимно домакинства със стабилни доходи. Освен това много домакинства, особено по-заможните, са натрупали големи спестявания от началото на пандемията, тъй като блокадите ограничиха разходите, а в същото време някои работни места бяха защитени. Затова домакинствата насочват голяма част от доходите си към жилищния пазар.

Много хора са решили да сменят жилището си, често за по-голямо на по-тихо място, след дългите прекарани часове у дома по време на блокадите. Това е един от основните фактори за поскъпване на имотите. В резултат търсенето на жилища в редица страни е по-голямо от предлагането на пазара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти