Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Цените на земята стигнаха своя таван

Снимка: БУЛФОТО

Евтиното зърно сви печалбите на фермерите

Ниската изкупна цена на пшеницата стопира поскъпването на земеделската земя

Цените на земеделската земя достигнаха своя връх. Това коментираха пред „Труд” експерти. Три години продължи да се надува балонът с високите цени на рентата и земята в Североизточна България, който вече се спука, заяви Костадин Костадинов, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Първата причина е ниската изкупна цена на пшеницата тази година, която удря приходите на зърнопроизводителите. По данни на Министерството на земеделието и храните през октомври средната цена на хлебната пшеница у нас се движи в диапазона от 250-270 лв./тон при 291 лв. за тон през същия месец на 2015 г.

Причина за евтиното зърно е рекордно високата реколта както в България, така и в световен мащаб. Стопаните у нас прибраха 5,6 млн. тона пшеница като в страната има и 420 хил. тона остатък от предходната година, показват данните на ведомството към края на октомври. Потреблението е около 780 хил. тона, а около 2,1 млн. тон са изнесени. Въпреки това свободните количества жито у нас се оценяват на 1,9 млн. тона. Само преди ден Министерството на селското стопанство на САЩ завиши оцeнĸaтa си зa cвeтoвнaтa peĸoлтa oт пшeницa c 280 xил. тoнa cпpямo нaпpaвeнaтa пpeз oĸтoмвpи, дocтигaйĸи 774,72 млн. тoнa, ĸoeтo e нoв иcтopичecĸи мaĸcимyм.

Цената на пшеницата тази година е с 10-15% по-ниска спрямо миналата, коментира Костадин Костадинов. По думите му това води до фалити на зърнопроизводители. „Повечето земеделски стопани са взели и кредити, които трябва да връщат. Вече има случаи на производители, които се самопредлагат да бъдат купени”, разказа председателят на съюза. Продава се цял бизнес, с прилична база, но интересът е нулев, обясни той.

Доходността от нивите доста намаля

Реалната рента в момента е 45-55 лева на дка, но в Добруджанския район тя се движи около 80-100 лева на дка, обясни Костадинов. По думите му земеделски производители вече теглят кредити, за да си платят рентите. Част от бизнеса има и неплатени от 2 години задължения към доставчици.

Сигнал, че цените на земята са стигнали своя таван, е и фактът, че големи собственици на земя вече продават парцели.

Това правят и инвестиционните фондове, които доскоро активно купуваха масиви заради високите ренти. През последната година обаче доходността от земята доста намаля.

Един от големите собственици „Агрион” започна да продава ниви на разсрочено плащане при цени от 400 лв. На пазара са над 6000 имота с големина от 1 до 700 дка. В началото на годината компанията организира и търгове за продажба на земя.

Друг инвеститор в земи „Адванс Терафонд“ е продал общо 6539 дка от началото на годината, показва месечният бюлетин на дружеството. Отделно през 2016 г. са договорени 14 696 дка за продажба на разсрочено плащане.

Николай Вълканов, управител на „ИнтелиАгро“:

Пазарът е на връхната си точка

– Достигна ли пазарът на земеделска земя у нас връхната си точка?

– Достигна я със сигурност. Причините за това са няколко. От една страна, пазарната конюнктура, която значително свали цените на основните зърнени и маслодайни култури, които се понижават за трета поредна година. Същевременно субсидиите достигнаха тавана си. Докато през последните години те растяха и това движеше и рентите, сега постепенно стигнаха тавана си. Единственият начин оттук нататък за зърнопроизводителите, които държат основната част от земята, да освободят напрежението от свиващите се печалби или дори опасността от загуби, е да започнат да понижават рентите. Защото 70% от земята у нас е наета. Започнат ли да намаляват рентата, това ще се отрази и на крайната продажна цена на земята. Вече има сигнали, че няколко големи собственици излизат на пазара със своите парцели и това допълнително предлагане, значително надвишаващо търсенето, ще понижи цените.

– Само собствениците ли продават?

– Фондовете за земя, които оперират у нас, купуваха, защото основната им цел беше да се възползват от очакваното поскъпване на земята. Нормално е в един момент да започнат да се освобождават от нея, за да търсят доходност. Производители в Северна България вече са готови да продават целите си стопанства.

– Заплашени ли са от фалит?

– Причините за продажба могат да бъдат много – несигурната среда у нас, тежката бюрокрация, проблемите с държавната администрация. Те споделят, че са склонни да насочат инвестициите си другаде, където ситуацията е по-спокойна и по-лесно ще правят бизнес. Друга причина е, че някои от тях са задлъжнели или не печелят достатъчно добре.

Има отрезвяване, ще зачестят „трудните” сделки

След непрекъснатия възход в периода 2007-2015 г. вече сме свидетели на едно трайно отрезвяване и стабилизиране на пазара на земя, коментира за „Труд” Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя. Той прогнозира през тази и следващата година да се свие предлагането на парцели и да зачестят така наречените трудни сделки – с много наследници, съсобственици в чужбина.

За сметка на това сделките на вторичния пазар ще стават все повече – фирми и физически лица, собствениците на масиви, ще продават събраните през годините декари, повлияни от инерцията на високите цени отпреди година. В това число влизат и ползвателите, които поради неправилно управление на стопанствата си сега са принудени да продават част от земята си, за да акумулират свободни средства, обясни Стайков.

По думите му големият тест в бъдеще ще бъдат местните ползватели, тъй като селскостопанската политика вече е изместила приоритета си към сектори извън зърнопроизводството и допълнителното подпомагане вече ще бъде ограничено. Респективно при един слаб мениджмънт и слаба стопанска година излагат такива производители на фалит, категоричен е експертът. И допълва, че бизнесът вече не е толкова динамичен и доходоносен. Съответно инвеститорите желаят или да окрупнят останалата част от земята, или директно да изтъргуват парцелите.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Прекалено дълго държаха ниска цената на земята именно големите играчи, а сега не могат да я вдигнат нито на вътрешния, нито за външни купувачи. Наиграха се боклуците му с боклуци. Заради тях хората получават мизерни цени за земята си. В Германия най-евтината земя започва от цена 70 000 евро за декар и стига до 180 000 евро да не би те да продават тон жито за 2500 евро или и тяхното се пазарува за 250 лв. за тон?

  2. И земята за разлика от къщи и апартаменти не може да се изплати за 12-15 години, такова чудо се опитаха да направят големите играчи в България, но обратната реакция е в техен ущърб. Ако бяха вдигали цената на земята до нормалната за Европа сега и те и хората щяха да печелят от земята си.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.