Язовир „Йовковци“ има запаси на питейна вода за поне 6 месеца

Министерство на културата отпусна 140 000 лева за ремонт на къща музей „Алеко Константинов“ в Свищов

Завод за електрически превозни средства ще отвори 2000 работни места у нас

Хванаха евродепутата Ангел Джамбазки да шофира с алкохол в кръвта

В МОСВ не е постъпвало заявление за внос на отпадъците, задържани в Италия

Как купуват изборите в САЩ и колко ще струва победата през 2020-а Най-богатите от милиардерите на Америка купуват общонационалните избори по $100 на глас и дори печелят от това

Нови коли за скиорите Радослав Янков, Алберт Попов и Владимир Зографски ще карат Audi Q5

Джип отнесе светофар в столичния кв. Овча купел

Борисов присъства на първото заседание на лидерите на ЕНП, ръководено от новия президент Доналд Туск

Хиляди алжирци излязоха на протест срещу провеждащите се президентски избори

БАБХ ще взема проби на всяка пратка с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за България

Топлофикация Русе плаща 80 000 лв. обезщетение на жена, паднала в изкоп с вряла вода

Комисар Венелин Младенов е новият началник на „Пътна полиция“ в Пловдив

Арестуваха пловдивски антимафиот за търговия със стоки менте

Рекордни 19 номинации за „Треньор №1“

Цените на имотите в Гърция нараснаха със 7,7% за година

Прогнозите са ръстът на цените на жилищата в Гърция да продължи.

В Атина търсенето е най-голямо

Цените на имотите в Гърция уверено се възстановяват след кризата, показват данни на гръцката централна банка. Жилищата в южната ни съседка изгубиха над 42% от стойността си от третото тримесечие на 2008 г. до третото тримесечие на 2017 г. Но от началото на 2018 г. цените вървят нагоре. Темпът на растеж се увеличава, като започва от 0,5% в началото на 2018 г. и се ускорява до 7,7% на годишна база за периода април-юни 2019 г., показват данни на централната банка на Гърция.

В Атина, където търсенето е по-голямо, цените са нараснали с 11,1% през второто тримесечие на тази година. Темпът на ръст е по-бърз дори в сравнение с бума от 2002-2007 г. В Солун за периода се отчита увеличение на цените на имотите от 7%, а в другите водещи градове достига 4,1%.

Въпреки това Гърция изостава значително в сравнение с други държави в Европейския съюз (ЕС). В Испания, например, продажните цени на жилищата намаляха с 35,3% по време на икономическата криза, но оттогава са се възстановили с 15%. В Ирландия спадът надхвърли 53%, а до момента цените са се възстановили с 34%. В Португалия спадът беше значително по-малък – само 13,3%, и сега цените са дори по-високи в сравнение с бума преди кризата, като отчитат ръст от 33,5%.

Сделките в Гърция също се увеличават, сочат данни на Независимия орган за публични приходи. През декември 2018 г. ръстът достига 65% спрямо декември 2017 г.

Очакванията са ръстът на цените на жилищата в Гърция да продължи, тъй като Брутният вътрешен продукт, заетостта и частното потребление също се покачват. Икономиката расте за девет поредни тримесечия, частното потребление нараства силно, а равнището на безработица е в постоянен спад от 2013 г. насам.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.