Цените на имотите в София растат въпреки Covid-19

Най-често сделките с имоти в София са на стойност над 100 хил. евро.

Увеличението в различните квартали достига до 7% за година

Искат 77 хил. eвpo зa двycтaeн

Виртуални разходки, онлайн огледи и депозити са иновациите на пазара

Цените на имотите в София продължават да нарастват въпреки Covid-19. Жилищата в отделните квартали са поскъпнали с между 2,3% и 7,2% за година, показват данни на една от големите компании на пазара на имоти. Цените на двустайните апартаменти са се повишили с около 4% за дванадесетте месеца към края на септември. При тристайните жилища покачването на стойността им е с около 7%.

Броят на сделките в по-високия ценови сегмент - над 100 хил. евро, продължава да расте и през 2020 г. те още по-уверено доминират пазара. Делът им е 38% от всички, следвани от покупките между 70 хил. и 100 хил. евро, които през 2018 г. представляваха най-същественият процент. Устойчив остава делът на покупките под 50 хил. евро (15%). “Стойността на сделките расте не толкова поради покачване на цената на квадратен метър, а поради промяна в профила на желания имот”, казва брокерът Юлияна Шехерова-Димитрова.

“При нас купувачите се интересуват предимно от тристайни и многостайни жилища за собствено ползване. Двустайните имоти се купуват с инвестиционна цел, поради което търсенето при тях е концентрирано в централната градска част. Когато купуват за живеене обаче, клиентите стават по-взискателни по отношение на разпределението и пространството”, пояснява Шехерова.

“Цените на имотите няма да спадат, а ще продължат да нарастват”, коментират брокери. “Епицентърът на днешната криза не е близо до имотите, както беше през 2008 г. Измененията в резултат от събитията сега са по-скоро в профила на клиентите, техните мотиви и начините, по които сключват сделки”, посочват експертите.

Вече има сделки, при които страните се срещат физически едва на етап “стискане на ръце”. “Виртуални разходки, онлайн огледи и депозити, предварителни договори с електронен подпис - тази картина вече е факт при нас. Стремим се да предложим дигитална услуга на този иначе консервативен пазар”, казва Люба Атанасова, изпълнителен директор на компания за недвижими имоти.

Стабилен пазар и високи цени - това е обобщението за пазара на жилища в София през 2020 г. Стабилен е и обемът на сключените сделки през годината.

Взимат по-големи заеми

16% ръст на сделките с помощта на кредити

По-разнообразни са мотивите на продавачите

Покупката на имот е сигурно вложение на парите.

Покупките на имоти с помощта на кредити нарастват с 16% през третото тримесечие на миналата година спрямо същия период на предходната, отчитат от компания за недвижими имоти. Стабилни остават и сключените ипотеки и за цялото деветмесечие на 2020 г. Расте, макар и с малко, делът на заемите, които покриват над половината от стойността на имота.

В брой са закупени 47% от жилищата, а година по-рано делът им е бил 41%. Делът на ипотеките, които осигуряват между 31 и 50 на сто от необходимите средства за сделката, е нараснал до 10%. А делът на тези, които осигуряват от 51% до 80% се е увеличил с 2% и те вече са една пета от всички сделки. Ипотечните заеми, чрез които се финансират 100% от цената на имота, отново са една пета (20%, като делът им нараства с 1%). Потребителският кредит е не толкова популярен метод за финансиране при покупка на жилище, но делът му нараства от 3% на 6%, показват още данните.

Сигурно вложение на парите в нестабилни времена остава ключов мотив да се сдобият с имот купувачите, които вече имат собствен дом за живеене. Дори онези от тях, които нямат амбицията да го отдават под наем, считат, че в дългосрочен план това е позната и сигурна инвестиция.

По-разнообразни са мотивите на продавачите. Част от тях искат да се освободят от имот, който не съвпада с личните им нужди и да вложат парите в нещо друго. Расте и броят на хората, които през последните месеци продават апартамент, получил наскоро разрешение за ползване. Тъй като те са го купили “на зелено”, с продажбата му при финализиране на сградата получават добра доходност. Има и продавачи, които до момента са отдавали имота си под наем.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти