Меле в петричката ромска махала прати 6 души в болница, четирима са в ареста

Започна строителството на магистрала „Хемус” между Буховци и Белокопитово "За година и 2-3 месеца ще се справим с този участък", заяви премиерът Борисов

Прокуратурата образува досъдебно производство за инцидента с падналите в морето деца

Откриха завишени стойности на уран във водата на Харманли

Хванаха дядо да кара нерегистриран автомобил

Над 520 мигранти бяха спасени от испанската брегова охрана

Намериха трупа на едно от децата, пометени от вълна във Варна

Заловиха шофьор седнал зад волана след употреба на коктейл от наркотици

Мевлют Чавушоглу: Русия и Турция обсъждат възможност за отмяна на визовия режим

Говорителят на Белия Дом: САЩ няма да забравят как Турция се отнесе с пастор Андрю Брънсън

Властта ваканцува, фейсбук царува Дебатите в политиката ни са сведени до заяждане на дребно

Какво прави мама, когато на татко не му е харесал обядът?

Министър Нено Димов: Няма опасност за туристическия сезон и летуващите в районите на разлива на мазут в морето

Регистрирано е силно земетресение с магнитуд 6.6 в района на Андреановските острови в Берингово море

Започва строителството на отсечка от АМ „Хемус“ между Буховци и Белокопитово

Цените на нивите ще вървят нагоре

Снимка: Архив

Пазарът на земеделска земя ще остане спокоен, а умереният ръст на цените през 2017 г. ще продължи и през настоящата 2018 г. Това показва анализ на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ). Тази година ще видим минимален ръст от 3-4% в цените на земеделската земя. Същият ръст се очаква и при рентите, каза председателят на Асоциацията Стайко Стайков. Като цяло според представителите на Асоциацията не се очаква стрес на пазара, а купувачите са спрели да купуват хаотично и вече внимателно преценяват качеството на обработваемите земи.

Минималният ръст на цените на земеделската земя през изминалата година е 5%, каза още Стайко Стайков. Според него след динамичното развитие в периода 2007-2015 г. (с изключение на 2009 г.) сега сме свидетели на трайно отрезвяване и стабилизиране на пазара. Основното търсене е на качествена земеделска земя, като част от факторите, определящи нейната стойност са релеф, размер на парцела, качество на почвата, възможности за напояване, субсидии от фонодвете на ЕС и др.

„При влизането на България в ЕС през 2007 г. земеделската земя беше много подценена, в следващите години получи своята реална стойност, особено в земеделските райони, а след това настъпи отрезвяване“, заяви Стайко Стайков. Той уточни, че сделките на максимални цени са за малко декари и не са решаващи за пазара.

Статистиката на БАСЗЗ за миналата година, представена на база реално сключени сделки сочи, че Добрич с цена от 1800 лв. за дка и Силистра – с 1400 лв. за дка са с най-високи цени на земеделската земя. Причината за това е, че там добивите от земеделска продукция са най-високи. След тях се нареждат с по 1200 лв. за декар региони като Плевен, Разград, Русе и Шумен. Сделки на сравнително високи цени има и по поречието на Дунав, където климатът е добър за земеделие. Най-ниските цени в страната през изминалата година са били платени за земя в Габрово – 400 лв. за дка, и Кърджали – 300 лв. за дка. Ситуацията с размера на рентите е същата, сочат данните на БАСЗЗ. Рентите остават най-високи в Добрич и Силистра, а най-ниски са в Габрово.

Прогнозата за настоящата година е, че стабилността и предвидимостта на пазара ще се запази, обясни Стайко Стойков. Очакванията му са, че големите сделки ще се реализират от инвеститори с цел осъществяване на конкретни проекти, а не с цел търсене на доходност от случайни купувачи. Инвеститорите чакат и да приключи работата по кодекса за земята, който трябва да въведе ред в законодателството и да обобщи различните нормативни актове за ползването на земеделските земи. Браншовите организации очакват работата по кодекса да се активизира, след като приключи българското европредседателство. В момента инвеститорите изчакват да се изясни ситуацията и с бъдещата европейска Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г., от която ще зависят директните субсидии за декар обработваема земя.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.