На 18 ноември 2018 да почерпят

Спортисти и авантюристи ни славят в Гинес Най-любопитните постижения в Книгата на рекордите

Затягат правилата за билбордовете край шосетата

Икономиката ще загуби 2,2 млрд. лева заради недостиг на шофьори Бранша чакаа поне 2000 водачи от българските диаспори

Калоян Паргов: Предсрочни догодина избори са неминуеми

Предупредителен код заради очакваните валежи в 20 области утре

Дубайските полицаи се качват на летящи мотори (ВИДЕО)

Риалити звезда се сгоди за милионерски син Пенелопе каза “да” на Иван Динев

Филмът за Силвио Берлускони препуска към екрана Режисьор е майсторът Паоло Сорентино

70 задържани на протест заради климатичните промени в Лондон

Георги Мамалев: Протестите няма да доведат до нищо добро

Сергей Лавров: „Турски поток“ може да мине през България и Сърбия

Последният ръководител на Комсомола: Промените през 89-а тръгнаха от самата БКП

Националните недоволни от съдията срещу Кипър: Трябваше да ни даде още две дузпи Според тях, шведският рефер е трябвало да отсъди поне още две дузпи

Спас Гърневски: Няма да има предсрочни избори, ГЕРБ ще управлява още два мандата Разполагаме с информация, че БСП участва в организацията на протестите, каза депутатът от мнозинството

Цените на нивите ще вървят нагоре

Снимка: Архив

Пазарът на земеделска земя ще остане спокоен, а умереният ръст на цените през 2017 г. ще продължи и през настоящата 2018 г. Това показва анализ на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ). Тази година ще видим минимален ръст от 3-4% в цените на земеделската земя. Същият ръст се очаква и при рентите, каза председателят на Асоциацията Стайко Стайков. Като цяло според представителите на Асоциацията не се очаква стрес на пазара, а купувачите са спрели да купуват хаотично и вече внимателно преценяват качеството на обработваемите земи.

Минималният ръст на цените на земеделската земя през изминалата година е 5%, каза още Стайко Стайков. Според него след динамичното развитие в периода 2007-2015 г. (с изключение на 2009 г.) сега сме свидетели на трайно отрезвяване и стабилизиране на пазара. Основното търсене е на качествена земеделска земя, като част от факторите, определящи нейната стойност са релеф, размер на парцела, качество на почвата, възможности за напояване, субсидии от фонодвете на ЕС и др.

„При влизането на България в ЕС през 2007 г. земеделската земя беше много подценена, в следващите години получи своята реална стойност, особено в земеделските райони, а след това настъпи отрезвяване“, заяви Стайко Стайков. Той уточни, че сделките на максимални цени са за малко декари и не са решаващи за пазара.

Статистиката на БАСЗЗ за миналата година, представена на база реално сключени сделки сочи, че Добрич с цена от 1800 лв. за дка и Силистра – с 1400 лв. за дка са с най-високи цени на земеделската земя. Причината за това е, че там добивите от земеделска продукция са най-високи. След тях се нареждат с по 1200 лв. за декар региони като Плевен, Разград, Русе и Шумен. Сделки на сравнително високи цени има и по поречието на Дунав, където климатът е добър за земеделие. Най-ниските цени в страната през изминалата година са били платени за земя в Габрово – 400 лв. за дка, и Кърджали – 300 лв. за дка. Ситуацията с размера на рентите е същата, сочат данните на БАСЗЗ. Рентите остават най-високи в Добрич и Силистра, а най-ниски са в Габрово.

Прогнозата за настоящата година е, че стабилността и предвидимостта на пазара ще се запази, обясни Стайко Стойков. Очакванията му са, че големите сделки ще се реализират от инвеститори с цел осъществяване на конкретни проекти, а не с цел търсене на доходност от случайни купувачи. Инвеститорите чакат и да приключи работата по кодекса за земята, който трябва да въведе ред в законодателството и да обобщи различните нормативни актове за ползването на земеделските земи. Браншовите организации очакват работата по кодекса да се активизира, след като приключи българското европредседателство. В момента инвеститорите изчакват да се изясни ситуацията и с бъдещата европейска Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г., от която ще зависят директните субсидии за декар обработваема земя.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.