Цените на нивите ще вървят нагоре

Пазарът на земеделска земя ще остане спокоен, а умереният ръст на цените през 2017 г. ще продължи и през настоящата 2018 г. Това показва анализ на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ). Тази година ще видим минимален ръст от 3-4% в цените на земеделската земя. Същият ръст се очаква и при рентите, каза председателят на Асоциацията Стайко Стайков. Като цяло според представителите на Асоциацията не се очаква стрес на пазара, а купувачите са спрели да купуват хаотично и вече внимателно преценяват качеството на обработваемите земи.

Минималният ръст на цените на земеделската земя през изминалата година е 5%, каза още Стайко Стайков. Според него след динамичното развитие в периода 2007-2015 г. (с изключение на 2009 г.) сега сме свидетели на трайно отрезвяване и стабилизиране на пазара. Основното търсене е на качествена земеделска земя, като част от факторите, определящи нейната стойност са релеф, размер на парцела, качество на почвата, възможности за напояване, субсидии от фонодвете на ЕС и др.

„При влизането на България в ЕС през 2007 г. земеделската земя беше много подценена, в следващите години получи своята реална стойност, особено в земеделските райони, а след това настъпи отрезвяване“, заяви Стайко Стайков. Той уточни, че сделките на максимални цени са за малко декари и не са решаващи за пазара.

Статистиката на БАСЗЗ за миналата година, представена на база реално сключени сделки сочи, че Добрич с цена от 1800 лв. за дка и Силистра – с 1400 лв. за дка са с най-високи цени на земеделската земя. Причината за това е, че там добивите от земеделска продукция са най-високи. След тях се нареждат с по 1200 лв. за декар региони като Плевен, Разград, Русе и Шумен. Сделки на сравнително високи цени има и по поречието на Дунав, където климатът е добър за земеделие. Най-ниските цени в страната през изминалата година са били платени за земя в Габрово - 400 лв. за дка, и Кърджали – 300 лв. за дка. Ситуацията с размера на рентите е същата, сочат данните на БАСЗЗ. Рентите остават най-високи в Добрич и Силистра, а най-ниски са в Габрово.

Прогнозата за настоящата година е, че стабилността и предвидимостта на пазара ще се запази, обясни Стайко Стойков. Очакванията му са, че големите сделки ще се реализират от инвеститори с цел осъществяване на конкретни проекти, а не с цел търсене на доходност от случайни купувачи. Инвеститорите чакат и да приключи работата по кодекса за земята, който трябва да въведе ред в законодателството и да обобщи различните нормативни актове за ползването на земеделските земи. Браншовите организации очакват работата по кодекса да се активизира, след като приключи българското европредседателство. В момента инвеститорите изчакват да се изясни ситуацията и с бъдещата европейска Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г., от която ще зависят директните субсидии за декар обработваема земя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти