Цените на такситата в Пловдив скачат с 15 стотинки на км от 1 август

Предложението за по-скъпите тарифи е на двете местни асоциации на превозвачите

Последната дума ще имат общинските съветници в местния парламент

Цените на таксиметровите услуги в града под тепетата ще скочат от 1 август с по 15 стотинки за километър за дневна и за нощна тарифа, а промяната е поискана от Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи - Пловдив и Асоциацията на таксиметровите водачи - Пловдив. Предложението за промяна на тарифата вече е качено на сайта на общината и ще престои там 30 дни за обществен достъп.

таксита Пловдив

В този срок всички заинтересованите лица могат да направят своите предложения и становища, след което предложението със съответните корекции ще се входира в Общински съвет-Пловдив. Последната дума обаче ще имат 51-те старейшини от местния парламент под тепетата, а решението най-вероятно ще бъде взето на последната сесия преди разпускането на ОбС в лятна ваканция. Според решение на Общински съвет от 2014 г. минималните цени за таксиметров превоз на пътници за 1 км пробег за дневна тарифа (от 06,00 часа до 22,00 часа) в момента са 0,65 лв. за км, а след предстоящото увеличение вече ще плащаме по 0.80 лв., а за нощна тарифа (от 22,00 часа до 06,00 часа) цената ще се вдигне от 0,75 на 0,90 лв. на километър

Горната граница на цената също се покачва и от сегашните 1,10 лв. става 1,25 лв. за дневната тарифа, а за нощна тарифа - от 1,30 на 1.45 лв. на километър.

За увеличението се говори още от миналата есен, особено след въвеждането на 750 лв. годишен патентен данък за таксиметровите фирми. Още тогава бе обяснено, че Общински съвет-Пловдив е определил границите, в които цените на услугата могат да се движат и таксиметровите фирми сами могат да увеличат тарифите си, ако искат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони