Цените на цигарите у нас най-ниски в ЕС

Работим 35 минути за една кутия

Цигарите у нас са най-евтините в Европейския съюз. Това показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ) за достъпността на тютюневите изделия. Към 1 януари 2018 г. средната цена в България на 1000 цигари е 128,3 евро и остава най-ниската в рамките на ЕС. Най-високите цени се наблюдават в Ирландия – 503,5 евро на 1000 къса и Великобритания – 441,6 евро на 1000 къса.

Цените на цигарите в България достигат до 70-75% от средното равнище в Централна и Източна Европа и около 50% от цените в Западна Европа.

17% от доходите ни за деня харчим за цигари. За сравнение европеецът дава средно 11% от парите си през деня за цигари. Оценката за 2018 г. показва, че в България са нужни близо 35 минути работа, за да се изработят достатъчно средства за покупката на една кутия цигари.

Подобряването на ценовата достъпност в България е отчетливо в периода 2015-2018 г., което съвпада с положителни тенденции на цигарения пазар – свиване на незаконна търговия, увеличаване на легално потребление и повече приходи в хазната.

Институтът, с помощта на "Алфа рисърч", е провел социологическо проучване сред 5200 пушачи в България през март-април 2018 г. От него става ясно, че едно неголямо покачване на цените води до относително по-малко свиване на потреблението, но по-рязък ценови скок предизвиква по-сериозна реакция от потребителите. "Хората с по-високи доходи и работещите реагират по-слабо на покачванията на цените спрямо тези с по-ниски доходи и пенсионерите", посочват икономистите.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес