Ценна старопечатна книга получи в дар музеят в Разлог

Снимки: Светлана Василева

Историческият музей в града увеличи експонатите си от ценни вещи, след като Иван Костадинов Парапунов дари ценна старопечатна книга, два писани сандъка за чеиз и кърпа за дар. Вещите са принадлежали на неговата баба Мария Витанова Парапунова /1899-1990 г./, която често  му разказвала историята за старата книга.

По време на събитията от Кръстовден /1903 г./, когато е била опожарена Крапата махала,  всички жители от квартала отиват на хълма Голак да пренощуват.  Мария Парапунова е носела книгата у себе си  и по този начин тя е запазена до днес.

Интерес представляват и твърдите корици на книгата, които са облепени с кожа и имат метални закопчалки. От вътрешната страна на кориците са запазени приписки с молив. Сандъците се отличават с богата флорална украса и мотиви.

Дарението прие директорът на музея Христина Манова, която благодари за дарението. То ще бъде включено в новата експозиция на музея.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.