На 27 март 2019 да почерпят

Кубрат Пулев – целувка за милиони?

Борисов: Писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия да подкрепят усилията ни за справедливи мерки по пакета “Мобилност”

Пука им на циганите, че сме профукали 1 милиард за тях Красимир Каракачанов организира кръгла маса за циганизацията на България

Продават хижа и хотел на ВМЗ-Сопот Към един от имотите има планинско пасище от 1,1 млн. кв.м

НАП проверява сделките на „Артекс“ (обзор) Антикорупционната комисия изисква документи от фирмата за 4 години назад

Вижте евтиния апартамент от „Артекс“ на зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 27 март 2019

Укрепването на свлачището по пътя Смолян – Мадан започва до лятото

700 превозвачи блокират Страсбург Шествие ще затвори и центъра на София

Рекорден ръст на потребителските заеми Спестяванията на гражданите в банките нараснаха с 4 млрд. лв.

Бисер Лазов, основен свидетел по делото “КТБ”: Цветан Василев плащаше на Иван Костов и дъщеря му (обзор) Банкерът беглец давал по 25 000 лв. на месец на бившия премиер до фалита през 2014 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 27 март 2019

Макрон продаде на Китай 300 „Еърбъс“-а

Стартира седмият сезон на „Футбол за приятелство“ Началото бе дадено от Газпром, официален спонсор на Шампионска лига

Цено Ценов -Тихият дипломат

Цено Ценов е един от малкото българи на ръководни постове в световните структури на спорта. Наскоро доайенът сред родните управленци получи тържествено приза „Човек на XXI век“ на сдружение „Програма произведено в България“ заради забележимо и дълголетно присъствие във висшите етажи на спорта.

През март Ценов заслужи пореден мандат като президент на Eвропейската федерация по борба и вече 22 години движи с респект делата на най-древния спорт на континента. Българинът е фактор в организацията още от нейното основаване през 1978 година. По-късно – през 2002-а, влиза в управата и на Международната централа (UWW), а от 6 месеца заема поста вицепрезидент.

„Моят баща казваше: На вид борбата изглежда проста работа – единоборство, но цялата й организация изисква много интелект, дисциплина и най-вече търпение“, разкрива Цено Ценов.

Той попада в един от най-успешните български спортове именно покрай татко си. Цено Ценов-старши е свързан с борбата още преди 1944 г. Бил е царски офицер и познавал лично Дан Колов. А когато именитият ни борец в свободния стил се прибирал у нас, му е организирал официални срещи и турнири. По-късно Ценов-старши става и член на Общото събрание на Международната федерация по борба (ФИЛА, сега UWW), а от 1966 до 1978 г. е в Изпълнителното бюро на централа.

В годините Ценов-младши се запознава с големите борци по онова време. Първата му голяма изява е още като студент – секретар на световната купа в София. Тогава нашият Лютви Ахмедов побеждава легендата Хамид Каплан (Турция) и става шампион.

Разбира се, като дете сегашният президент съвсем естествено попада в залата по борба. След време обаче му откриват кожно заболяване и прекратява със спорта. Но остава близко до тепиха. Впуска се в съдийството, става и международен рефер.

Любопитното е, че по образование Ценов е историк, завършва Софийския университет. Никога обаче не работи по професията си, но тя му помага в общуването с най-различни хора. Владее френски и руски език, които изучава усилено още в училище, а после и по време на следването си.

В казармата съдбата го среща с две популярни личности от нашето съвремие. Единият е досегашният служебен министър Огнян Гержиков. „Той си беше и остана човек с много добра музикална и обществена култура, с широки интереси – казва Ценов. – Но за съжаление животът ни тръгна в различни посоки.”

С другия обаче поддържат близки отношения и до днес, защото са в една сфера – Стефан Ангелов, двукратен бронзов олимпийски медалист в класическия стил. „При него има една жестока несправедливост – допълва Ценов. – На две поредни олимпиади бе жестоко ощетен и със съдийско решение остана трети, без да е загубил среща.“

След солидната образователна подготовка Ценов започва възходящата управленческа кариера, извела го по-късно стъпало по стъпало до президентски пост. Първо е сътрудник на Христо Меранзов, известен със своята принципност и безкомпромисност в Български съюз за физическо възпитание и спорта (БСФС), предшественик на Спортното министерство. След 2 години вече е в отдела за „Високо спортно майсторство”. А от 1971-а е назначен за отговорен секретар на Българската федерация по борба, чийто председател е Райко Петров, наричан Патриарха на борбата. Този тандем ръководи най-успешния ни спорт 18 години, в които на шампионския връх блестят Валентин Йорданов, Александър Томов, Петър Киров, Георги Мърков, Живко Вангелов, Атанас Комшев….

„С борци е колкото интересно, толкова и трудно да се работи, но пък е благодатно – признава Ценов. – Трябва да умееш да вникваш в проблемите им. Защото те са хора с вродени качества, имат самочувствие и разбират от това, което правят. Но понякога не успяват да го покажат.“

Ценов обаче съжалява, че в тежките години на прехода борбата се сдоби с лоша репутация. „Ние сме си виновни, защото тогава не само борците, но елитният ни спорт бе оставен на произвола на съдбата – казва той. – И в хаоса изплуваха посредствените, които никога не са ставали шампиони, и се обявиха за борци. Всички ръководители на спорта не намерихме формата да се противопоставим на това и да кажем: „Борците не са бандити!“

А относно завидното си дълголетие на международната сцена президентът признава, че… не е проста работа. „Там има натиск от много посоки, стремеж за постигане на резултати, вербуване на нечии каузи. В годините изстрадах истината, че проблемите трябва да се познават и решават, а не да се отлагат във времето или заобикалят. Казусите изискват подход в рамките на цивилизованата процедура, където правилата са фиксирани. Необходими са лични качества и най-вече търпимост.“

И след като бе избран за нов 4-годишен мандат, сега президентът мечтае да свърши още някои неща за новия облик на борбата.

„Не бива да хленчим за миналото -казва Ценов. – Предишната система бе много ефикасна, но за онова време. Сега трябва да се търсят други пътища. Радвам се, че борбата и в частност Федерацията първа го проумя. Големият спорт е там, където е големият бизнес!“

Свири на пиано

Повече от 11 г. Цено Ценов е свирил на пиано. Оттам тръгва и огромната му любов към музиката. Голямата му слабост е операта, която се конкурира за внимание с 6-годишния му внук Никола. Малчуганът има голям интерес към борбата, но родителите му засега не го пускат да тренира.

И въпреки че е обиколил почти целия свят, Ценов признава – най-комфортно се чувства в България. „Човек е добре там, където е неговият бит, народ, език – разсъждава той. – Когато отидеш на друго място си сменяш целия начин на живот, както го правят емигрантите. Повечето са принудени да напуснат държавата си, за да търсят препитание. Това вече не е свободен избор, а присъда.“
За него

 

Голям ерудит и балансьор

Мъдър човек, балансьор, голям ерудит и администратор на много високо ниво с огромен опит. Освен, че е мой първи съветник, Цено Ценов е и мой приятел. Той се ползва и с голям авторитет в цялата европейска борба, а неслучайно наскоро стана и вицепрезидент и на Световната федерация. Ценов е личност, която само с присъствието си на международната сцена, има огромен принос за имиджа на българския спорт. Бил съм свидетел как го посрещат – с респект и уважение! Можем само да се гордеем, че имаме такава личност!

Красен Кралев, министър на спорта

 

Той е явление в българския спорт

Изключителен човек, когото познавам още от дете, вече 40 години. Цено Ценов е явление в българския спорт. Изграден администратор на най-високо ниво. Има качества на дипломат. Може да решава трудни въпроси в специфични ситуации. И много пъти е спасявал авторитета на борбата. Ето например, когато на олимпиадата в Пекин 2008 шведският борец Ара Абрахамян си хвърли бронзовия медал в знак на несъгласие със съдийските отсъждания, президентът Рафаел Мартинети беше краен. Швейцарецът дори поиска доживотно наказание. Тогава Ценов се намеси и настоя случаят да бъде решен и от Етичната, и от Юридическата комисии на ФИЛА. Така в крайна сметка спортистът отнесе 2-годишна санкция, което бе далеч по-справедливо.

Белчо Горанов, член на юридическата комисия на UWW и генсек на БОК

Голям ерудит и балансьор

 

Отдаден на каузата

Ценов е човек от старата генерация, за когото понятията морал, достойнство, отдаденост на каузата не са само думи, а важна част от делата му. Готов е винаги да помогне. И въпреки зрялата си възраст има млада, съвременна мисъл. Изключително комуникативен и проницателен. Специално борбата много дължи на него. Достойна личност, която може да бъде добър пример за следващите ръководители на спорта.

Проф. Даниела Дашева, бивш служебен министър на спорта, преподавател в НСА

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Аз и съпругата ми,също така сме имали възможноста и удоволствието години наред да общуваме с Ценето,както интимно,дружелюбно и колегиално се обръщахме към него.
    Госпожа Дашева,обрисува много точно и изчерпателно забележителните качества с които блестящо се налага неговата личност в професионалните си и човешки контакти.Радваме се и си гордеем с успехите и постиженията му като фигура, с висок авторитет,в европейския и световен спорт,с активната му роля и в „осакатената и разложена,все още дишашаща“национална спортна панорама.Сърдечни поздравления,по повод заслужения приз за 21-ви век,към ТИХИЯ дипломат.Да бъде жив и здрав и смело напред, по избраната посока

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.