Централната избирателна комисия: Ако Кирил Петков е с двойно гражданство, ще го отстраним (обзор)

ЦИК още не са решили как точно ще се гласува с машините и дали ще има една или две отделни разписки. Снимка: Пламен Стоименов

Изискванията са посочени в Изборния кодекс и Конституцията

Проверката предстои

Ако Кирил Петков е с двойно гражданство, ще го отстраним от изборите. Това бе отговорът на ЦИК на въпроса на “Труд” какво ще направи комисията, ако се окаже, че Петков освен български гражданин, все още е и гражданин на Канада.

“Извършва се проверка дали кандидатът отговаря на изискванията в Изборния кодекс и респективно на Конституцията. Ако не отговаря и като резултат от проверката се установи, че има и друго гражданство освен българско, такива кандидати биват заличени от листите. Дали Кирил Петков има и друго гражданство освен българско ще установим тогава, когато бъде регистрирана листата, ако той бъде кандидат в тази листа и извършим проверката”, допълни Росица Матева, говорител на ЦИК.

На пресконференцията на ЦИК бе съобщено, че продължава да тече регистрацията на кандидати за президент и вицепрезидент. Досега за президентските избори са се записали 12 партии, 5 коалиции и 12 инициативни комитета, поясниха от ЦИК. Крайният срок за регистрация на кандидат-президенти е 12 октомври.

От комисията съобщиха също, че до момента са подадени 11 187 заявления за гласуване извън страната. “В три страни има повече от 1000 заявления. От Турция пристигат най-много за момента - 4273, от Великобритания - 1341, Германия - 1276, близо до 1000 са и заявленията от Испания, малко под 700 са от САЩ. Това са страните, в които традиционно интересът към участие в изборите на българските общности е най-голям”, обясни Цветозар Томов, говорител на ЦИК. Вероятно ще бъдат разкрити между 750-800 избирателни секции, прогнозира той. Томов допълни, че за пръв път се предвиждат толкова много секции.

Все още няма окончателно решение на ЦИК по технологията на гласуване. Сигурно е, че избирателите ще участват в двата вида избори с една и съща карта. Още не е уточнено ще има ли начален екран, на който да се посочва дали избирателят ще гласува само за президент, само за НС или ще участва и в двата вота. Възможно било още при поставяне на картата вместо начален екран да се появи машинната бюлетина за президентския вот, а след това и за този за НС.

ЦИК трябва да реши и дали машината да пуска обща разписка за двата вида избори, или отделни, които да се пускат в различни кутии. Едва след това Смартматик ще може да работи по софтуера, а гласоподавателите ще почакат, докато дойде време за демонстрации как да гласуват машинно за президент и депутати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България