Център „Алеф” представя документалния филм „Да помним” в Айтос

Инициативата е част от националната кампания „Холокостът – приносът на България в спасяването на евреите”

С историческа беседа и представяне на документалния филм „Да помним” Айтос ще се присъедини към националната кампания „Холокостът – приносът на България в спасяването на евреите”. Инициативата е на читалище „Васил Левски 1869”, което отправи покана към Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” да подкрепи събитието.

Представянето на филма „Да помним” ще се състои на 19 ноември 2018 г. в училище „Никола Вапцаров” от 13 часа. Специален гост на събитието ще е Алберта Алкалай – автор на филма и председател на Център „Алеф”, съобщиха от организацията.

„Да помним” е 30-минутен документален разказ за съдбата на бургаските евреи и техните спасители. Филмът изважда от събирателния образ на „спасителите” реални личности - хора, които не са се поколебали да поставят под риск себе си, но да спасят своите съграждани – евреи от лагерите на смъртта. Как и защо е създаден този документален филм, на какви автентични факти почива разказът – отговори на тези въпроси присъстващите ученици и широката общественост в Айтос ще получат лично от неговия автор.

В исторически план за Айтос темата за съседство и приятелство между българи и евреи не е нова. Тук още от 16 в. са живеели евреи. Знае се, че еврейската махала е била в северната част на града, където е била построена и синагога. В югоизточната част на старите гробища на града е имало еврейски надгробни плочи.

Айтос има и своите герои – спасители. Един от тях е художникът Георги Парашкевов. По време на Втората световна война, когато се подготвя депортацията на евреите, той дава подслон на семейство Сузана и Алберт Коен и малката им дъщеричка Софка. Алберт е търговец на платове и по време на полицейска акция Парашкевов дори успява своевременно да прехвърли топовете плат в съседния двор и така да съхрани поминъка на Коен.

Организаторите канят всички ученици и общественици в Айтос да подкрепят националната кампания и да отдадат своята почит към смелите българи, които преди повече от 70 години са успели да спасят от унищожение своите събратя – евреи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони