Цецка Цачева: Има некоректна оценка спрямо личността на избягалия затворник

Министърът на правосъдието Цецка Цачева Снимка: МП

„Очаквам днес или най-късно утре да получа пълна информация за документите за начина, по който затворникът е допуснат да работи на такова място“, заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева пред БТВ за случая, при който затворник избяга от работен външен обект в Ловеч.. „В документите, които вече са ми предоставени, е спазена процедурата. Макар и спазена формално, на място няма поет ангажимент от юридическото лице за охрана на лицата“, коментира Цачева. Според нея в случая в Ловеч оценката не съответства на лицето, което е рецидивист, от много години е в системата и изтърпява различни наказания.  „Профилът му предполага, че към него трябва да има специално отношение и внимание“.

Ще настоявам физическите и юридическите лица да поемат по-голяма отговорност към охраната на лицата изтърпяващи наказание, щом се работи на техни обекти, заяви Цачева. „В момента договорът съдържа едно име и телефон, на който в случай на някакъв проблем или трудова злополука, лицето да се обади до компетентните органи“, посочи тя. „Категорично трябва да има преосмисляне на взаимодействието между Министерството на правосъдието и съответните юридически лица“, поясни правосъдният министър.

Цецка Цачева поясни, че в момента отговорността е на физическите и юридическите лица, на чиито обекти работят изтърпяващите наказание. „Тук има недобра законова регламентация, прави се последваща оценка на въздействието на закона“, изтъкна правосъдният министър. „802 лишени от свобода са работили на десетки такива обекти. 801 са се върнали“, посочи Цачева. „Утре в Народното събрание по повод вота на недоверие ще предоставя справка от 2002 година насам. Тогава са били двуцифрени числа отклонилите се, за миналата година те са петима. За тази година трима от външни обекти, двама са избягали от Централния затвор“, каза още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право