Цецка Цачева: Прави се експертиза на автентичността на писмото от избягалия затворник Владимир Пелов

цецка цачева

Все още се прави експертиза на автентичността на писмото на избягалия от затвора Владимир Пелов , както и на момента, когато е написано, обясни във Варна правосъдният министър Цецка Цачева.

„Това, че писмото се получава сега, не означава, че сега е написано. Но преди да има повече информация от компетентните органи, не бих могла да коментирам”, заяви тя.

От 2015 година са положени не малко усилия за реформи в системата за изтърпяване на наказанията и резултатите се отчитат от Съвета на Европа чрез Комитета против изтезанията по отношение подобряване на условията в затворите, увери министърът.

Полагат се усилия за подобряване условията за труд и възнагражденията на хората, които пряко са ангажирани с охраната на лишените от свобода, добави Цачева.

„В момента сме концентрирани в изпълнение на препоръките по доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка. Постиженията се отчитат регулярно на шест месеца. Вече работи и антикорупционната комисия. Убедена съм, че ако стриктно се изпълняват разпоредбите, много скоро ще видим добрите резултати от работата на тази комисия”, коментира Цачева.

Правосъдният министър е във Варна, за да вземе участие в международна конференция, свързана с процедурите по несъстоятелност.

На 3 април рецидивистите Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха от Централния софийски затвор след като заплашиха с оръжие надзиратели. Двамата са в неизвестност от тогава въпреки множеството сигнали, които бяха подадени от граждани след апел на полицията всеки, който има информация за двамата, да я даде на органите на реда.

Проверка по случая с бягството от затвора установи нарушения, шефът на затвора бе сменен, а 14 служители предложени за наказание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право