Цецка Цачева признава в документ до НС: Истанбулската конвенция брани хомодвойките

Правосъдният министър Цецка Цачева

Таско Ерменков от БСП показа във фейсбук отговор на правосъдния министър

Правосъдният министър Цецка Цачева е заявила в официален отговор до Народното събрание, че Истанбулската конвенция ще защитава и съжителството на еднополовите двойки. Това стана ясно вчера от публикация в социалната мрежа на соцдепутата Таско Ерменков във фейсбук, в която той показа факсимиле от писмото на правосъдното министерство.

Проверка на “Труд” установи, че горната информация е писмен отговор на министъра на правосъдието Цецка Цачева до депутата от Обединени патриоти Николай Александров от 25 октомври 2017 година. Александров пита дали въвеждането на понятието “социален пол” от Истанбулската конвенция може да бъде последвано от други законодателни промени след ратификацията.

“Може ли на базата на текстове от Конвенцията да се изисква промяна на член 46, ал 1 от Конституцията (бракът е доброволен съюз между мъж и жена, б.р.)”, пита още депутатът. Отговорът на Цецка Цачева е получен на 1 ноември 2017 година в деловодството на Народното събрание. В него правосъдният министър обяснява следното: “счели сме за необходимо обаче да допълним признаците, въз основа на които се забранява всяка пряка или непряка дискриминация по чл. 4, ал. 1 от закона за защита от дискриминация, като добавим и полова идентичност”. Цачева обяснява, че се предвижда и в закона за защита от домашно насилие от фразата “фактическо съпружеско съжителство”, да отпадне съпружеско. Правосъдният министър уверява, че по този начин ще се отговори изискванията на конвенцията. И допълва, че “защита ще получат не само бивши или настоящи съпрузи, но и лица, които съжителстват с партньори от същия пол”. Цачева посочва, че последното “няма да наложи нормативно уреждане на еднополовите бракове”.

Така ще се получи хармонизация на законодателството ни, казва още правосъдният министър. И ще се отговори “на изискванията на Конвенцията за защита срещу всички актове на физическо, сексуално, психологическо или икономическо насилие, които се случват в семейството или в домакинството”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика