Цецка Цачева: Служители са командировани да конвоират Северин Красимиров

Министърът на правосъдието Цецка Цачева Снимка: МП

Служители на Главна дирекция "Охрана" са командировани да конвоират заподозрения за убийството на Виктория Маринова Северин Красимиров от Германия до Летище София. Това заяви правосъдният министър Цецка Цачева преди да бъде изслушана в парламентарната правна комисия.

По думите й условията на ареста, в който ще бъде настанен Северин и за които настояваха да получат информация германските власти, отговарят на посочените стандартите - 4 кв. м. пространство и собствен санитарен възел.

Красимиров ще бъде отведен в Русе, където се очаква да се гледа и мярката му за отклонение след като прокуратурата му повдигне обвинение. Красимиров е задочно обвинен за жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова в Русе на 6 октомври тази година.

Цачева каза още, че новите правила за конвоиране на арестанти ще бъдат официално обявени до края на седмицата. До изготвянето им се стигна след скандалния арест на тогавашния кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева на столичен булевард през април.

Искам да поясня, че проведената обществена поръчка от Агенцията по вписвания на 12 октомври за закупуване на допълнителен масив, който да поеме информацията на Търговския регистър, се налага поради необходимостта огромно количество информация, 80 тера байта, които по указание на Прокуратурата следва да се съхраняват за нуждите на разследването, обяви Цецка Цачева.

„Това не е база данни от Търговския регистър, а мета данни. Проследяването на стъпките малко преди срива и след това извършените действия по възстановяване функционалността на регистъра“, обясни тя. „Към момента специализираните служби, Прокуратурата и ДАНС извършват проверка, от която цялото общество чака отговорите“, коментира правосъдният министър.

„Обществената поръчка ще гарантира допълнително дисково пространство за нуждите на Търговския регистър, докато Агенцията по вписванията е задължена да съхранява огромен обем информация. Тя не е нужна за функционирането на агенцията и регистъра, но е за нуждите на разследването“, посочи Цачева.

Попитана има ли опасност Търговският регистър отново да блокира, тя уточни: „Не, не съм уведомена. Тогава, когато постъпи съответна информация, обществото ще бъде уведомено“. „Информацията, която имам е, че се спазват всички технологични правила с гарантиране архивиране на още две копия. Затова е осигурена техническа възможност“, каза още Цачева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България