Цецка Цачева: Случаят с искането за екстрадиране на 29-годишния мъж е в много ранна фаза

Министърът на правосъдието Цецка Цачева Снимка: МП

Не трябва да предпоставяме нещата по случая с искането за екстрадиране на 29-годишния мъж , случаят е в много ранна фаза. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева пред БНР.

„На този етап няма възможност за отношение и реакция от страна на Министерство на правосъдието. Ние сме информирани, но с оглед процедурите съдът е този, който трябва да се произнесе“, каза Цачева. Тя посочи, че по силата на договора за екстрадиция между България и САЩ в рамките на 60 дни ще възникне задължението да се осъществи тази екстрадиция.

„На този етап конкретните факти по случая би трябвало да са предоставени изцяло на прокуратурата и българският съд ще е този, който ще прецени за съответствието им“, коментира министърът на правосъдието. Цачева допълни, че когато има повече факти, тогава трябва да се коментира. Министърът обърна внимание, че не трябва да се забравя, че върховенството на закона и правото е основен принцип.

По отношение на проблемите в месата за изтърпяване на наказанията, Цачева заяви, че в актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система се включва и системата за изпълнение на наказанията.

„Действително оказа се, че в тази част от актуализираната стратегия е необходимо да се извърши много работа“, коментира Цачева и обясни, че там проблемите са натрупани с години. По думите й тези проблеми не са само в недофинансирането на системата. Според нея недофинансирането е факт и трябва занапред да бъде изпреварващо осигурено. Цачева отчете, че е необходима и по-добра организация в затворите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България