Цецка Цачева: Ще работим по създаването на Европейска прокуратура

Ние ще работим по създаването на Европейска прокуратура. Това каза правосъдният министър Цецка Цачева, предава БГНЕС.

В сградата на парламента се провежда обсъждане на приоритетите на страната ни за предстоящото европредседателство. Освен правосъдният министър, на дискусията са и вътрешният Валентин Радев, и министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова.

Ние ще работим по създаването на Европейска прокуратура, каза Цачева и посочи, че се очаква през настоящия пленарен сезон Европейският парламент да одобри проекта за регламент. „Това означава, че точно по време на българското председателство ще бъдат предвидени редица фактически действия по структурирането на европейската служба на прокуратурата. В наш интерес е тази служба да започне работа час по-скоро, защото от нея се очаква да провежда ефективни разследвания, свързани с престъпления срещу европейския бюджет. Тя ще контролира начина, по който се разходват европейските фондове”, каза правосъдният министър. Цачева добави, че са предвидени процедури, съгласно които да се извършват мерки за разследване по облекчен ред по искане на разследващи прокурори от една държава, участваща в регламента на територия на друга държава, също страна по регламента.

„Ще се създаде и единна информационна система на европейската прокуратура, чрез която ще се следят делата и ще се насочват по-лесно към съответните разследващи органи”, отбеляза тя.

Правосъдният министър подчерта и че с оглед на последователната ни позиция за създаване на силна и ефективна служба на европейския прокурор, българското председателство предвиждаме да организираме нарочна конференция. Тя ще се проведе на 26 и 27 март в София.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България