Циганин с 11 присъди замеря полицаи с брадва

Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт и срещу четирима „ятаци” на рецидивиста

Районна прокуратура-Пловдив внесе във вторник в съда обвинителен акт срещу 43-годишния циганин Асен М. , който на 11 април 2017 г. хвърлил брадва срещу полицаи, и срещу четирима „ятаци” – три жени и един мъж, опитали се да помогнат на рецидивиста с 11 присъди да избяга от служителите на реда.

Срещу Асен М., на 43 г., Александър М., на 39 г., Лиляна М., на 45 г., Янка А., на 22 г., и Николинка Ф., на 49 г., са повдигнати обвинения за това, че в съучастие извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта – полицейски служители, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред – престъпление по чл. 325 ал. 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл.20 ал.2 във връзка ал. 1 от Наказателния кодекс. Асен М., който е извършил деянието при условията на опасен рецидив, е в момента с взета от съда мярка за неотклонение „задържане под стража“ и чака в затвора началото на процеса.

Екшънът се разразил на 11 април 2017 г. след получен от дежурния в Областна дирекция на МВР-Пловдив сигнал за инцидент – сбиване в една от ромските махали на града. Трима полицейски служители били изпратени на посочения адрес, като пред къщата чакали двама свидетели, които обяснили, че в дома им влязъл обвиняемият Асен М., който ги нападнал безпричинно и започнал да им нанася удари по тялото.

Служителите на МВР извършили проверка, след което отишли в дома на обвиняемия, който бил наблизо. Те влезли в двора на къщата, легитимирали се и попитали Асен М. какво се е случило. Полицейските служители поискали и да представи документ за самоличност. Обвиняемият Асен М. не го сторил, а вместо това започнал да ги обижда и да им вика „Изчезвайте“, след което хвърлил брадва към полицаите. После обвиняемият Асен М. съобщил, че ще отиде с тях в районното управление, излязъл от двора и направил опит да избяга, но бил задържан от служителите на МВР.

В същото време от насъбралите се на улицата хора се отделили обвиняемите Александър М. и Лиляна М., които започнали да бутат полицаите, за да помогнат на Асен М. да избяга. Обвиняемите Янка А. и Николинка Ф. също опитали да възпрепятстват полицейските служители да задържат Асен М. Служителите на МВР задържали и тях и ги отвели в районното управление. Поведението и действията на петимата обвиняеми силно възмутили присъстващите на инцидента свидетели, пише още в обвинителния акт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право