17-годишното момче с COVID 19 е от Карнобат

Варна губи над 900 млн. лв. при провал на летния сезон 25 000 работни места са в риск заради кризата с COVID-19

Пациентът с коронавирус от Казанлък е изписан

Мъж под карантина се разхожда из Кубрат, друг си пазарува по магазините

В Котел удължиха срока за плащане на данъците с отстъпка

Сезираха полицията за грубо отношение към доброволец

Иван Гешев: Доказателствата на СГП за пробива в системата за случайно разпределение на делата ще бъдат публични

Муфлонче се роди в санданския зоокът

Свлачище затвори временно пътя между Асеновата крепост и село Лясково

Община Благоевград дари защитни костюми и шлемове на МБАЛ-Благоевград

9 служители на реда са дали положителни проби за коронавирус

Болницата в Белоградчик блокирана

Гърция пусна телефон за психосоциална подкрепа

Бургазлии ръкопляскат на медиците и на българите от балконите си Тони Димитрова занесе на пенсионер рисунки от внучетата му

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене актуализацията на държавния бюджет

Циганите биячи оковани след бунта в Габрово (обзор) Жандармерия спря протестиращи да нападнат ромски къщи

Полицаи водят задържаните за побоя над магазинер в Габрово, които крият лицата си. Снимка: Авторът

Багери събарят постройки, в които се нанесли мургави преселници от цялата страна

Районният съд в Габрово наложи постоянен арест за тримата цигани, нападнали и пребили продавач в магазин в Габрово. “Съжаляваме, никога няма да се повтори”, заявиха окованите с белезници братята Петко Асенов, Йордан Асенов и племенника им Никола Монев.

Съдебното заседание по искането за задържането им под стража се проведе при невиждани в Габрово мерки за сигурност. Десетки жандармеристи и полицаи с микробуси и патрулки бяха обградили Съдебната палата, за да предотвратят опити за нападения и саморазправи.

Бунтът в Габрово избухна, след като в социалните мрежи бе разпространен запис как цигани клиенти нападат и бият магазинер. Местни полицаи издириха и задържаха биячите, но в сряда вечерта пред следствения арест се събраха гневни хора, които поискаха да щурмуват сградата, да извадят нападателите от килиите им и да ги накажат. “Не вярваме в правосъдието. Циганите ще се признаят за виновни и ще се споразумеят за условни присъди или пробация, както стана с биячите във Войводиново”, каза пред “Труд” един от участниците в протеста. Според него в Габрово имало цигани от 200 години, но наскоро започнали да пристигат мургави преселници от цяла България и градът изведнъж се напълнил с тях. Друг пък обясни, че протестът е бил срещу насилието и са го използвали “бръснати глави”, които дошли въоръжени с тояги и бухалки и насочвали тълпата към квартали, където има ромски къщи. Затова и били потрошени прозорците и покъщнина на някои от тях.

В съда се оказа, че задържаните за побоя цигани не са местни, а са пристигнали от троянското село Калейца, за да търсят работа и са се нанесли в необитаема къща между блокове. Братята Петко и Йордан работят в Общинско предприятие “Благоустрояване” и се занимават със сметосъбиране. Пред магистратите Петко апелира да не бъде оставян в ареста, защото се грижи за 5-годишен син. Той и адвокатът му поддържаха тезата, че не е нанасял удари, а се е опитвал да разтърве биещите се, между които бил и брат му Йордан. Никола Монев пък се оправда със здравословни проблеми, свързани с костите. И тримата са неграмотни и имат крлими досиета. Йордан има условна присъда от 1,3 г. за кражба на кола, като извършва побоя в магазина по време на изпитателния срок. Петко е бил в затвора за кражба, а племеникът Никола Монев е извършил грабеж като непълнолетен.

И тримата са неграмотни. Никола е завършил 7 клас, но не може да чете и пише. Йордан има завършен 5 клас, Петко е напълно неграмотен.

Защитниците на тримата пледираха пред съда, че обвиняемите са цигани, а медии и политически кръгове подклаждат натиска за тяхното задържане. Ситуацията допълнително се нагнетявала от коментари и публикации във фейсбук.

“Три момчета се сбили, хора се събират, обикалят улици, трошат по местата с ромско население. Един вицепремиер дава интервюта в Габрово, друг в София свиква съвещание”, заяви в защитното си слово един от адвокатите. Той й колегите му се оплакаха, че са получили заплахи, задето са се заели да защитават циганите пред съда.

Докато течеше заседанието, по заповед на кмета на Габрово Таня Христова бяха мобилизирани багери, които започнаха събаряне на 13 необитаеми и рушащи се изоставени постройки, в които са се самонастанили цигани.

“Част от набелязаните сгради са негодни за обитаване, но в тях са живеели хора и и съществува опасност за живота и здравето им”, каза Таня Христова пред “Труд”.

“Твърденията, че роми от различни населени места в страната се заселват в общински жилища в областния център са категорично неверни. Габрово е може би градът, който процентно има най-малко присъствие на представители на ромската общност. Тук нямаме гето или махала, в която да има концентрирано заселване на роми. Предприемали сме и ще продължим да предприемаме категорични мерки, които не разграничават който и да е етнос по отношение на принципно прилагане на нормите и законите”, увери Таня Христова.

 

В ранни зори

Събират боклука с полицейска охрана

Сметосъбирането в Габрово бе извършено по необичаен начин. Всеки един от боклучкийските камиони e охранявани от патрулка или микробус с полицаи. Това се наложило заради напрежението в сряда вечерта. Тъй като работниците по чистота са предимно роми, имало опасения, че може да бъдат атакувани и се взело решение те да бъдат охранявани.

 

Нападнатият Венцислав Иванов: Искам мир и да няма омраза

Дошъл в Габрово, защото бил спокоен град

Венцислав Иванов Снимка: Веселина Ангелова

“Няма как да толерирам нещо, което води до насилие. Благодарен съм на хората, които ни подкрепиха. Посланието ми е, че ние искаме да работим мирно, спокойно и не искаме да се всява етническо напрежение. Мисля, че всички хора са с равни права и трябва да има решения по мирен път”, категоричен е магазинерът Венцислав Иванов, който бе нападнат от тримата биячи. Пред репортер на “Труд” пострадалият сподели, че от година и половина живее в града. Дошъл в града, защото му харесвал и бил спокойно място.

“Аз съм благодарен на всички протестиращи, затова, че застанаха зад мен и зад всичко, което се случва в момента. Мисля, че това, което ме сполетя, е една капка в морето, защото всичко е нагнетявано с години. Почти всеки един от нас е ставал жертва на подобни изпълнения. Може би трябваше да стане нещо подобно и най-вече да се види на охранителната камера, на видео, за да излязат хората на улицата”, коментира след съдебното заседание Иванов.

 

Премиерът Бойко Борисов:

Има ли избори, веднага се издига етническото напрежение

“Има ли избори, веднага се издига етническото напрежение и се търсят подобни прояви”. Така премиерът Бойко Борисов коментира сутринта в Брюксел новините за безредиците в Габрово.

“Помня предишните избори и това, което направиха с мигрантите в Харманли и кв. “Овча купел”. Това е тема, даваща възможност на много политически формации да се закачат за нея”, посочи Борисов. Той е бил в постоянна връзка с вицепремиера Красимир Каракачанов и вътрешния министър Младен Маринов, а на вицепремиера Томислав Дончев наредил да замине за Габрово, където е бил кмет. “Възложил съм да се направи оценка за работата на началника на полицията там. Надявам се тези виновни лица, независимо от какъв произход са, да си понесат наказанието. Габрово е много хубав град. Има огромна икономика, завод след завод се строи… Това довежда вътрешна миграция на хора, търсещи препитание”, каза още премиерът.

 

Вицепремиерът Красимир Каракачанов:

Местната власт трябва да си върши работата

Вицепремиерът Красимир Каракачанов и вътрешният министър Младен Маринов.

Няма данни за политическо вмешателство при организирането на протеста в Габрово. Недоволството е възникнало спонтанно заради побоя над продавач в денонощен магазин, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов, след като събра ръководството на МВР заради напрежението в Габрово.

“Местната власт трябва да започне да си върши работата. Там, където един кмет знае, че има приходящи, които се заселват незаконно или строят жилища незаконно, да сигнализират полицията и да се вземат превантивни мерки. Не да се чака да стане инцидент”, заяви вицепремиерът. “Повече от 20 години тези въпроси се замитаха под чергата, за да не се разсърди някой или да не ни се скарат от Брюксел. Без ясна държавна програма за решаване на този въпрос няма как да постигнем нещо. Не може да се очаква от хора, които не могат да четата и да пишат, да познават законите и да ги спазват”, категоричен бе той.

 

Вицепремиерът Томислав Дончев:

Не толерирам прояви на насилие от когото и да е

“В Габрово вече има достатъчно полицейски сили и жандармерия, които да се погрижат за реда. Не бива да съдим за ситуацията в обичайните лицемерни категории. Една от причините за избухване на обществено напрежение е начинът, по който се коментират интеграционните политики до момента”. Това заяви в Габрово вицепремиерът Томислав Дончев, който бе кмет на града от 2007 до 2010 година.

“Самото усещане, че някой има малко по-особени права, че някой има възможност да не спазва законите, е една от причините да се стигне дотук. Аз не мога да толерирам никакви форми на насилие, независимо от кого се упражняват”, заяви вицепремиерът. Според него на първо място в Габрово трябвало да се върне спокойствието. Дончев поясни, че голяма част от сметосъбирането е в ръцете на циганите и като начало трябва да се осигури нормалното почистване на контейнерите с боклук.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

 1. Венциславе,като си толкова благороден,защо разлайваш кучетата?Иди при циганите и им измий краката,оплаквачке.

 2. Пак помагат на мангалите, като ги крият в ареста! Защо не ги пуснат навън, да им се случи това, което засужават.

 3. Пак помагат на мангалите, като ги крият в ареста! Защо не ги пуснат навън, да им се случи това, което засlужават.

  1. и какво заслужават?
   те си вземат каквото могат безнаказано да си вземат – както всички инициативни, станали богати. как мислиш демокрациите са станали богати?
   никой не ти е крив, че си прост и толерантен и се дупиш пред съвета на европа и нпо-тата му.

 4. Малко в страни от темата.Мангала завършил 7 ми клас а не може даговори и пише на български??????

 5. бокича няма какво да се жали – нали съвета на европа и ес идваха тука да ни учат как се правят демократични избори?!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.