Маримуртра – балкон, надвесен над морето На 50 години създателят на легендарната ботаническа градина напуска бизнеса и се отдава на хобито си

Владимир Путин: Енергетиката е един от приоритетите в сътрудничеството между Русия и Германия

Руби Роуз ще играе супергероиня лесбийка Тя е секси и обича да се татуира

Прокуратурата се зае със смъртта на родилката в Сливен

На 3 септември стачка ще блокира фериботи и кораби в Гърция

Валя Брадшоу – от модните корици в София до Мериленд Вярвам в магията на усмивката и в това, че хората може да стават по-добри, казва моделът, фотограф и дизайнер

Тежък старт за Йоканович и „Фулъм“ във Висшата лига

Доналд Тръмп е уволнил свързаните с разследването на руската намеса в САЩ

Спасители извадиха тялото на 42-а жертва под рухналия мост в италианския град Генуа

120 000 евро отнесе грък за изхвърлени кученца в контейнер за боклук

120 дами и рицари тамплиери срещат 10-та си годишнина в Шумен Велик Приорат България приема 5-ма македонци

Ердоган е преизбран за председател на „Партията на справедливостта и развитието“

Балван чества 135 години от построяването на своята църква Храмът в селото носи името на Св. Иван Рилски

Откриха снаряд без видима маркировка в двора на училище в Пловдив

Пиар на правителството блъсна репортер и се извини

Циганката от Сотиря родила вкъщи пред двете си деца

19-годишната Катя В. от сливенското с.Сотиря родила сама бебето си вкъщи. Раждането станало на неустановена до момента дата в края на миналата година. Когато това се е случило, двете по-големи деца – на 3 г. и на 1 г. и няколко месеца – са били в къщата. Катя не е потърсила медицинска помощ нито по време на раждането, нито по-късно. Абсурдният за 21-ви век случай скандализира лекарите от неонатологията в областната болница в Сливен. Бебето било доведено на 4 януари, с инфекция. Пристигнало е без да му бъдат издадени свидетелство за раждане от лекар, нито акт за раждане от кметството. Разкритията на медиците за случая вдигнаха на крак за по-малко от час множество институции в Сливен.

От отделението по неонатология разказаха, че бебето и майката били доведени от медицинска сестра, която работела към УНИЦЕФ. „Започнахме веднага, още на 4 януари, да търсим службите, за да бъде издадено съобщението за раждане, но не срещнахме съдействие. От здравната служба в Сотиря и кметството разбрах, че там са наясно за раждането, но не се чувстват отговорни да издадат това съобщение и отказват. Това ме впечатли неприятно и съм огорчена” – заяви д-р Таня Праматарова, завеждаща неонатологията. Бебето е в увредено състояние, с инфекция. Лечението му е започнало. Но и досега то е бебе-фантом, едно недобре гледано дете, родено в нестерилна обстановка и без необходимите имунизации – заяви още д-р Праматарова. Единственото, което се знае, е, че майката го е кръстила Божидар.

„Това са неграмотни жители на Сотиря. Знам за случая, но те не са дошли при нас. Не съм информиран за подробности, селото ни е голямо, 2 614 са жителите, не мога да знам всичко за всеки” – каза пък от своя страна кметът на Сотиря Динко Георгиев. Катя е една от многото майки от ромски произход в селото, които не са здравно осигурени. Наше разследване установи, че тя е получавала помощ от Центъра за майчино и детско здраве, който бе разкрит преди време в Сливен по проект на УНИЦЕФ. „Катя е наш потребител, познаваме я от първите й две деца” – потвърди Лили Колева, ръководител на центъра. По време на третата й бременност от центъра осигурили на Катя два прегледа при гинеколог, включително и всички необходими лабораторни изследвания. Терминът й бил определен за 15 януари.

„На 3 януари следобяд мед.сестра Радост Пенчева, която работи и към нашия център, е отишла в здравната служба в Сотиря. Там я попитали: Ти знаеш ли, че Катя роди на 28 декември? След като научихме това, ние взехме решение, че трябва да я отведем с бебето в болницата. На следващия ден го направихме. Според обясненията на самата Катя, тя е родила на 30 декември, сама е вързала пъпната връв. Не извикала линейка, защото тогава имало голям ураган.

Първоначално не е пожелала да я отведем заедно с новороденото в болницата, тъй като нямало на кого да остави другите си деца”- заяви още Лили Колева. Тя допълни, че след раждането на второто й дете, на майката било предложено да й бъде поставена спирала. Това не станало, тъй като тя нямала пари за билет до Сливен и не могла да дойде за безплатната процедура.

Независимо дали Божидар е роден на 28-ми или на 30-ти декември, всички срокове за издаване на съобщение за раждане от личния лекар и на акт за раждане от кметството в Сотиря са изтекли – коментираха запознати служители от местната администрация. Това означава, че актът за раждане може да бъде издаден чрез съда, ако майката се обърне към него.
Случаят разкри и шокиращи факти за липсата на синхрон между различните институции, включително и на адекватни реакции. И здравната служба, и кметството в Сотиря са знаели дни по-рано за „домашното“ раждане, но нужните документи на бебето така и не са били издадени.

Едно от обясненията е, че в здравната служба научили за раждането, след като вече изтекъл 5-дневния срок за оформянето на свидетелството. Никой от Сотиря не се е сетил да позвъни на тел.112, за да бъдат откарани Божидар и майката му в болница, нито пък да информира общината в Сливен и Агенцията за закрила на детето. От Центъра за майчино и детско здраве, който със служебния си лек автомобил транспортира до Сливен болното дете, до 5 януари на обяд също бяха запазили мълчание. Оказа се, че общината и Агенцията за закрила на детето, които административно са пряко ангажирани с подобни случаи, са били информирани последни за бебето-фантом, при това – единствено от областната болница.

„Със секретаря на общината Валя Радева направихме проверка. Към днешна дата наистина акт за раждане може да бъде издаден само по съдебен ред“ – заяви зам.-кметът Пепа Чиликова. Лечението на новороденото продължава, засега не се знае колко време ще е престоят му в отделението по микропедиатрия. На 5 януари Катя е била извикана в областната болница, за да бъде прегледана от лекар. Лечебното заведение и Агенцията за закрила на детето сезираха прокуратурата за случая.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Циганска безотговорност! Доколкото се разбира, става въпрос за неосигурена 19 годишна циганка без никакво образование, записана като самотна майка, която ражда от „неизвестен“ баща трето дете…които деца също няма да получат образование… За трето и четвърто дете не трябва да се дават помощи повече, ни еднократни, ни месечни… който е достатъчно богат да гледа повече от 2 деца сам, но без повече професия „майка на помощи“…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.