Циганска кръв тече във вените на световни знаменитости

Филип Киркоров

Горди са с ромския си произход

Озарени са от невероятна харизма и чар

Какво прави циганите по-различни. На първо място любовта към свободата, подчертан темперамент, невероятна харизма и мощен природен чар. Затова не е изненадващо, че много известни артисти и учени са горди с ромския си произход, но има някои звезди, за които уж знаем много, но не и че във вените им тече ромска кръв. Сред тях са Майкъл Кейн, Юл Бринер, известната танцьорка на испански танци и секс символ на 40-те години Рита Хейуорт, Пабло Пикасо и други.

Чарли Чаплин

Някои хората си мислят, че няма какво ново да научат за невероятната съдба и кариера на Чарли Чаплин, но не са прави, писа преди време британският “Guardian”. В жилите на големия актьор тече ромска кръв, допълва изданието.

След смъртта на вдовицата на Чаплин - Ууна, през 1991 г. тяхната дъщеря Виктория наследява бюро, принадлежащо на нейния баща. Едно от чекмеджетата е заключено и когато ключарят най-накрая успява да го отвори, Виктория се натъква на невероятна находка - писмо с едър почерк от някой си Джак Хил. Написано е в Тамуърт през 70-те години и информира Чарли Чаплин, че той се е появил на бял свят в каравана, собственост на циганска кралица, която била лелята на автора на писмото. В писмото се уточнявало, че Чарли Чаплин бил роден в парка Блек пач, в Сметуик, близо до Бирмингам.

Свидетелството за раждане на Чарли Чаплин и досега не е намерено. Майка му - Хана, чието моминско име е било Хил - била потомка на пътуваща фамилия. През 80-те годни на 19 век в парка Блек пач е имало ромска общност, така че теорията, че великият комик и режисьор може и да е с ромска кръв, не звучи толкова неправдоподобно. Самият Чарли Чаплин пише в биографията си: “Баба ми беше наполовина циганка - това беше нашата ужасна семейна “тайна”. В началото на XX век беше по-добре да се скрие такъв произход: тогава отношението към етническото малцинство не беше толкова положително, колкото сега.”

Анна Нетребко

Pycкaтa oпepнa пeвицa Aннa Нeтpeбкo, koятo cтaнa пoпyляpнa зapaди фaнтacтичния cи глac и изkлючитeлен външeн вид, нe kpиe цигaнckитe cи kopeни. Пpeдцитe нa Нeтpeбko oт cтpaнa нa бaщaтa ca нacлeдcтвeни kaзaци, a в ceмeйcтвoтo нa мaйkaтa ca цигaни, koитo ca живeли в Kpacнoдap. Cпopeд дивaтa имeннo цигaнckитe гeни я пoддъpжaт в пocтoянeн пpилив нa eнepгия и жeлaниe дa пee.

Тя наистина е изключително емоционална. Феновете още помнят как по време на изпълнение на сцената примата събу обувките си и танцува боса.

В ученическите години Анна тренира спортна акробатика и лека атлетика. По-късно тя използва отличната си физическа подготовка и на сцената. В една от сцените на операта “Дон Паскуале”, поставена в Нюйоркската опера, прима прави няколко салта.

Филип Киркоров

Родената във Варна руска естрадна звезда също има цигански корени по майчина линия. Освен с ромски произход, поп певецът с баща арменец и майка руска еврейка се оказа, че има и ирландски, френски и дори италиански предци.

Преди това официално се знаеше, че Филип Киркоров, който е роден на 30 април 1967 г. в България, е българин и руснак с арменски корени. След това обаче наяве излязоха любопитни подробности за неговия произход и за смесената кръв, която тече във вените му.

Бабата на Киркоров по майчина линия - Лидия Михайловна Манион е циркова актриса и именно тя има цигански произход, който, колкото и да е странно, се корени в Ирландия по преселническа линия от Индия. Нейният баща и прадядо на Филип - Михаил Манион, е акробат и клоун и е със смесен френски, руски, ирландски и италиански произход. Затова Филип Киркоров с гордост може да изтъква, че той е истинска интернационална звезда.

Рони Ууд

С цигански корен, както твърди в редица свои интервюта, е и английският китарист, част от титаните на рока “Ролинг Стоунс” - Рони Ууд. Както е известно преди 4 лета, на 68 години, музикантът стана за пореден път баща - този път на близнаци. Бебетата са петото и шестото дете за Рони Ууд и първото за младата му съпрута Сали Хъмфрис. Преди брака си със Сали - Рони има 4 деца от първите си два брака - с покойната Криси Финдли и Джо Ууд.

Междувременно китаристът на “Ролинг стоунс” на 71 победи рака и се засили с жена си да правят още близнаци. Пред “Мирър” Сали, която е с 31 години по-млада от рок легендата, сподели: “Бих се радвала да имам близнаци отново. Можем да опитаме. Сега съм на 40, но нищо не се знае”.

Елвис Пресли

Според списание “Gypsy Roma Traveller”, далечни роднини на краля на рока Елвис Пресли са роми, които са живели в Германия в началото на 18 век и са емигрирали в САЩ. Списанието твърди, че моминското име на майката на Пресли било Смит, което " е характерно за британските роми”.

Въпреки това, Дейвид Елтир, писател и изследовател на ромската култура посочва, че това е “дезинформация.” Доколкото е известно в професионалните кръгове, няма бележки във връзка с ромския произход на Елвис Пресли. “Фактът, че някой е имал роднини роми преди 300 години, не означава, че самият той е ром”, посочва Елтир.

Коментари

Задължително поле