Цигански камък подпечата с кръв думите на Дончева

Пътник във влак бе ранен в главата при 19-то нападение от началото на годината

118 кражби на релси и части за 5 месеца

Kамък, хвърлен откъм циганския квартал „Факултета”, разби прозореца на влака от Благоевград за София. Тежкото паве и счупени стъкла се забиха в лицето на пътник, който падна окървавен на пода между седалките.

Поредният ромски набег стана в разгара на споровете в социалните мрежи дали е сбъркала Светлана Дончева с изявлението си във фейсбук: „Морковите за циганите свършиха, време е за тоягата”. Сякаш циганският камък бе хвърлен, за да подпечата с кръв думите на жената до вицепремиера Томислав Дончев.

Нападението срещу „Железния кон” в Дивия западен квартал на София станало около 21,50 ч в неделя. Композицията преминавала от гара Горна баня към Захарна фабрика. Раненият млад мъж е бил откаран с линейка в болница. За щастие не е бил тежко ранен и след намесата на медиците кръвоизливът бил спрян.

Полицията издирва извършителите, но шансът за залавянето им клони към нула, коментираха експерти от БДЖ. Те обясниха, че или ченгетата никога няма да стигнат да самия циганин, метнал камъка, или от махалата ще „излъчат” някой малолетен – под 14 или дори под 12 години, който няма да понесе никаква отговорност – нито наказателна, нито административна. Каквито и глоби и санкции да бъдат наложени, няма да се намери кой да ги плати.

Официално от „БДЖ–Пътнически превози” ЕООД завиха, че подобни нападения не само саботират усилията за по-добро и по-качествено обслужване на пътните, но и по-важното – застрашават сигурността на движение на влаковете, както и живота и здравето на клиентите и служителите на националния железопътен превозвач.

От началото на 2018 г. това е 19-ият случай, при който пътнически влакове са замеряни с камъни. За същия период на 2017 г. са регистрирани 42 случая, а за цялата изминала година те са 76. При един от случаите миналата година също е бил ранен пътник. Нападенията стават там, където линиите преминават покрай циганските махали, като едно от най-опасните места е софийският „Факултета”. Към момента няма нормално обяснение какво кара ромите да хвърлят по влаковете. Експертите обясняват, че това може да има трагични последствия. При средна скорост на влака 65 км/ч, дори и малко камъче може да пробие стъклото и да рани човек, предупреждават от компанията.

Наред с тези безчинства, продължават и масовите кражби на релси и части от жп линиите, научи „Труд” от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). Щети за 307 170 лева са установени от началото на годината. Общо за първите 5 месеца са регистрирани 118 кражби, като за сравнение спрямо същия период на 2017 год. те са били 132 на стойност 452 540 лв.

Основно посегателствата са върху съоръжения от осигурителната и телекомуникационна техника - съобщителни и захранващи кабели, железопътни релси, стрелкови части, скрепителни елементи и всякакви метални части, които могат да бъдат предадени за вторични суровини.

От НКЖИ добавиха, че нямат информация колко са установените извършители на кражбите, тъй като въпросът е от компетенциите на МВР и прокуратурата.

 

Реакция

Вицепремиерът защити жена си

02-1-1-%d0%bd„Съпругата ми не е политик и изказва собствено мнение. Не виждам никакъв език на омразата. Това, че ми е жена не означава, че трябва да седи по цял ден вкъщи и да бродира.” Това заяви в сутрешния блок на БТВ вицепремиерът Томислав Дончев, коментирайки поста на съпругата си Светлана в социалната мрежа Фейсбук. В него тя написа, че времето на моркова за циганите е изтекло и е дошло време за тоягата.

„Светлана е професионалист и самостоятелна личност. Никога не съм се опитвал да й налагам цензура. Няма език на омразата. Едва ли някой ще оспори факта, че всички български граждани трябва да спазват закона и едни същи правила - без значение от социалния им статус, етническия и религиозния им произход. Нали не си представяте, че ще хвана тоягата и ще тръгна по циганските махали? Не виждам нищо нередно в поста на съпругата си.”

 

Безработни и неграмотни могат да причинят жестоки катастрофи

Затвор за кражби на двигатели и спирачки от влакове

Ограда пази влака от роми във Видин

Росица Николова

ТРУД, Сливен

]Двуметрова стена отделя квартал „Нов път” от линията към Дунав мост 2 във Видин.
Двуметрова стена отделя квартал „Нов път” от линията към Дунав мост 2 във Видин.

В бюлетините на Областната дирекция на МВР в Сливен не минава месец без да бъде съобщено за поредната кражба на жп-имущество. Неграмотен, безработен бедняк от ул."Високо напрежение" в ромската махала в града открадна от района на жп-гарата два ел.двигателя. По време на разследването се установи, че ел.двигателите са били много важна част от железния път в района. Те задействали преместването на коловозите, по които се движат влаковете, обясниха полицаи. Стойността на двата откраднати двигателя бе едва 194 лева. Но заради създадената реална опасност в резултат на престъплението извършителят влезе в затвора за 1 година при първоначален строг режим.

През май 2017 г. съдът наложи 1 година затвор и на 40-годишен мъж от ромския кв. "Надежда" в Сливен. Той бе откраднал елементи от спирачките на товарен влак, докато композицията била на жп гарата в Сливен.

Аналогични проблеми имаше и с жителите на видинския ромски квартал „Нов път”. Край гетото минава ж.п. линията за границата с Румъния. С построяването на инфраструктурата за Дунав мост 2 двуметрова бетонна ограда отдели високоскоростната ж.п. линия от ромската махала.

 

Чужбина

В Англия ги арестуват веднага

Получават присъди и глоби

03_10Трима тийнейджъри на по 15 години бяха моментално арестувани, след като хвърляха камъни по влак, преминаващ край Бирмингам, Англия преди през октомври 2015 г. Те бяха заловени много бързо, защото съобразителен служител на железниците, пътуващ във влака, успял да ги заснеме с мобилния си телефон. Още на следващия ден те бяха разпознати след кратко претърсване на училищата в района от полицията. Младежите се изправиха пред Съда за малолетни. Всеки от тях получи по 12 месеца условна присъда и 250 лири глоба.

 

Във Филаделфия, САЩ

Камък уби 8 и рани 200 във влак

8 души бяха убити и над 200 ранени, когато на 15 май 2015 г. пътнически влак на компанията „Амтрак” дерайлира във Филаделфия, САЩ. Като причина за излизането на влака от релсите се посочва камък, хвърлен по влака, който строшил предното стъкло на кабината на машиниста. Преди години влаковете в Америка имаха предпазни мрежи против камъни на предните стъкла. По-късно те бяха заменени от противоударни, но обаче явно поддават при по-висока скорост.

Коментари

Задължително поле