„Левски“ измъкна трудна, но важна победа на „Герена“

Треньор обезвреди въоръжен ученик с… прегръдка (ВИДЕО)

Тео Ушев с нова номинация за „Оскар”

Рафаел Надал се ожени

Италианец, воювал с кюрдите срещу ИДИЛ: Турската офанзива ще възроди Ислямска държава Турците унищожават бойците, които изстрадаха толкова много за света, казва Клаудио Локатели

Един милион протестираха срещу Брекзит в Лондон

Внезапна сърдечна смърт покосила 15-годишната ученичка от Димитровград

Апатит наш насущний Съдържа се в костите и зъбите

Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония

Испанският премиер отхвърли призива на лидера на Каталуния за диалог

Дмитрий Медведев: Газопроводът „Турски поток“ е изгоден за цяла Европа

Полицаи обискираха дома на кмета на Несебър Цял ден в града се провежда специализираната акция

Пламна известен ресторант в София

Патриарх Неофит стана Почетен гражданин на Перник

Опашка от тирове на „Капитан Андреево“

Цигареният дим мирише на пари. Много пари Създаването на демоничен образ на пушача се оказа златна кокошка

Smoking

Пушите ли? Все едно, винаги се оказвате от другата страна в една ожесточена война. Кои са нейните причини – грижа за здравето или нещо друго? Най-парадоксалното е, че никой не може стопроцентово да потвърди, че пушенето убива, нито пък да опровергае това. Нито научно, нито статистически. Затова пък е факт, че цигарите миришат уханно на пари. И то на много пари.

Странни резултати за влиянието върху организма

Известно е, че при заклетите пушачи се намалява работният обем на белите дробове, при натоварване пулсът се учестява и по-бързо се появява задух. Ясно е, че при тях метаболизмът е ускорен, затова трудно качват килограми и по-бързо ги свалят. Доколко тези изменения са опасни за живота, засега не е възможно да се отсъди стопроцентово.

Да, задъхването при изкачване на петия етаж не е хубаво, но затова пък димящите два пъти по-рядко умират от захарен диабет. Бременни пушачки често раждат деца с ниско тегло, при тях обаче с 50% по-рядко се отчита опасна предродова прееклампсия, а броят на случаите с токсикоза намалява с една трета. Емфиземът на белите дробове поразява пушачите 2 пъти по-често, затова пък Алцхаймер – 3 пъти по-рядко, както и Паркинсон.

Пушачите повече рискуват да станат жертви на измръзване, тъй като тъканите им са по-чувствителни при студ, но според доклад на Британската медицинска академия броят на язвени колити при тях рязко намалява…

Когато „стъкмистиката” стане коректна

За пореден път се убеждаваме, че статистиката е лъжлива, неточна и безумна „стъкмистика“. Но когато тя е коректна, става страшно. Да си припомним ужасния скандал през 1993 г. след доклада на Австралийското статистическо бюро за здравния статус на населението, според който пушачите на континента като цяло са по-здрави от непушачите или отказалите цигарите. Атеросклеротичните заболявания и онкологията – двата най-големи демона в борбата срещу пушенето – показват много скромни резултати у тези, които не свалят папиросата от устата си, в сравнение с непушещите им съграждани. Ако отчетем какво количество средства антиникотиновото лоби е успяло да измъкне от държавните джобове във „великата” си битка, то би трябвало да хвърлят съставителите на доклада на многобройните акули в крайбрежието на Сидни.

Защо ни плашат толкова мащабно

Още Марк Аврелий е казал, че хората винаги плащат на два типа граждани – които ги развличат и които ги плашат. Разбира се мащабите на развлекателния шоубизнес са по-големи, но и делото на „плашещите” също процъфтява.

Парите, отделени за борба срещу тютюнопушенето, са суми с много нули. Не е чудно, че златният блясък привлича толкова пламенни борци, гневни оратори и страстни радетели за щастие на човечеството. Стотици фондове се облажват с тютюневите милиони, захранвайки лекари и журналисти, политици и обществени дейци. Разбира се, благодатна почва е и войната срещу абортите, застрояванията, ГМО… Но тютюневите компании се оказаха достатъчно тлъсти и апетитни, а едновременно с това – твърде слаби.

Успехите в битката срещу бесовската отрова надхвърлят въображението – пушачите бяха обявени за втора ръка, дори за престъпници и убийци, внушиха на останалите, че ония с димящото нещо в ръката застрашават живота и свободата им. Те тровят децата им, които ще израснат като тъпи уроди, лишават мъжете от потентността им… А от картинките върху кутиите платени актьори играят тежкоболни, умиращи или трупове, поразени от всички болести на света с една-единствена причина – гадните цигари.

Затова, ако пушим, нека правим това с удоволствие! Страховете, неврозите и хипохондрията сами по себе си често са причина за сериозни заболявания, и не само на нервите. Много специалисти са убедени, че непрекъснатото очакване на най-лошото и тревожните терзания може да провокират различни онкологични заболявания.

 

Как действа никотинът

37-2Алкалоидът попада в организма заедно с дима чрез белите дробове и мукозните мембрани, заедно с кръвта се разнася в целия организъм и започва да прониква в тъканните клетки. Част от техните рецептори изпълняват функцията да осигуряват безпрепятствен достъп на естествения ензим ацетилхолин. Обаче никотинът се възприема като една от неговите форми и безпрепятствено прониква в клетките.

Той учестява сърцебиенето, стеснява кръвоносните съдове (и едновременно с това спомага за растежа им), тясно взаимодейства с невроните на главния мозък, стимулира производството на допамин – хормона на зависимостите, но и на удоволствието.

Практически няма област, където никотинът да не се е „забъркал”. При това обаче у нас не настъпват бурни изменения. За разлика от алкохола например, алкалоидът се държи скромно, бързо се настройва към обмяната на веществата, приспособява се толкова скоростно към организма, че той след първото замайване и гадене започва да изисква все повече и повече от веществото, считайки го от тук нататък за легитимна част от своята система.

 

Най-странната отрова на планетата

37-3Никотинът е силна отрова – една капка от него убива кон и това е факт. Но пък за кучето са необходими вече 2-3 капки, а козата или овцата може спокойно да поемат и по 10, без дори да изблеят. Амебите могат да съществуват прекрасно в еднопроцентен разтвор на никотин, докато туберкулозният бацил мигновено погива дори при нищожно количество на алкалоида в околната среда. Затова и опитните лекари в санаториумите под сурдинка предлагат на пациентите си да не бързат да отказват цигарите, а първо да се излекуват.

Ако непушач изяде 20 цигари, той или ще умре, или ще полудее. Затова пък пушенето помага на шизофрениците да блокират пристъпите на безумие, тъй като никотинът оказва благотворно влияние на невроните им.

* Авторката е заклета пушачка.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Съвсем скоро ще говорим по същия начин и за марихуаната – както е казал един древногръцки лекар „Всичко зависи от дозата – и от змийската отрова се прави лекарство!!!!“ Моята прабаба е започнала да пуши на 16 години – имала е кръвотечение от носа и селският врач посъветвал баща и да пуши, като издишва дима през носа си. Аз я помня как пушеше по ТРИ кутии „Ударник“ (най-силните цигари тогава) и шишенцето от 300 грама с ракийка винаги беше под възглавницата и. ПОЧИНА НА СТО И ОСЕМ ГОДИНИ!!!!

  2. Съвсем скоро ще говорим по същия начин и за мapиxуаната – както е казал един древногръцки лекар „Всичко зависи от дозата – и от змийската отрова се прави лекарство!!!!“ Моята прабаба е започнала да пyши на 16 години – имала е кръвотечение от носа и селският врач посъветвал баща и да пуши, като издишва дима през носа си. Аз я помня как пушеше по ТРИ кутии „Ударник“ (най-силните цигари тогава) и шишенцето от 300 грама с ракийка винаги беше под възглавницата и. ПОЧИНА НА СТО И ОСЕМ ГОДИНИ!!!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.