Цигарите в Гърция по-достъпни от нашите

Харчим по 143 долара за кутия тютюн, бутилка пиене и наркотици

Най-ниски спрямо доходите са цените в Люксембург

България е на 52-ро място по най-ниски цени на алкохола, цигарите и наркотиците спрямо средната заплата в страната, показва годишната класация на Bloomberg за Global Vice Index. Показателят сравнява колко струва кошница, в която влизат кутия цигари, бутилка алкохол, амфетамини, канабис, кокаин и опиати, в над 100 държави в света. Тези разходи са съпоставени със средните доходи в съответната страна.

Индексът показва, че у нас кошницата струва 143,70 щатски долара, което е почти колкото средната седмична заплата в България. Спрямо миналата година сумата намалява с 11,5 долара, сочи изследването.

Най-ниски спрямо доходите са разходите за алкохол, цигари и наркотици в Люксембург, където те струват по-малко от 10% от средния доход на седмица, изчисляван на 2071 долара. Челната петица се допълва от Бахамските острови, Швейцария, Исландия и Франция. От 73-то до 75-то място се нареждат Албания, Гана, и Русия, където са нужни почти две местни седмични заплати. Гражданите на Украйна например трябва да дадат 13 седмични заплати, за да си купят същите неща. Сред страните с най-високи разходи са още Пакистан, Непал и Буркина Фасо.

В Централна и Източна Европа малко по-евтино от България излизат разходите за тези продукти за гражданите на Хърватия, Полша, Словакия, Гърция и Унгария. От друга страна те са значително по-скъпи в Румъния, Черна гора, Македония и Турция.

Наскоро данни на Евростат показаха, че у нас цените на алкохола и цигарите са най-ниски в ЕС, като за тях плащаме с 43,6% по-малко, отколкото средния европеец. За храна обаче плащаме повече от румънците и поляците. Цените на продуктите у нас са близо 70 на сто от средните за ЕС, докато в Полша и Румъния те са съответно 60,4% и 61,8% от средните за ЕС.

Цените на редица други стоки и услуги у нас също са най-ниските в ЕС. Например в хотелите и ресторантите сметките у нас са 44,4% от средните за евросъюза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари