На 22 август 2019 да почерпят

Плоскост от новострояща се сграда падна и удари човек в столицата

Брекзит без сделка е все по-вероятен Меркел против преразглеждане на споразумението

Повдигнаха обвинения на мъжа, който откърти ограничителите по ул. „Граф Игнатиев“

Адските жеги ни връхлитат по-често Данните на програмата на ЕС “Коперник” показват трайно затопляне

Путин: Русия ще разработва ракети със среден и малък обсег

Левицата в Италия иска да прави правителство Президентът започна консултации след оставката на премиера

Огън по глиганите изкомандва министър Танева Ще има норма за отстрел, миграцията пречи на преброяването

Борис Джонсън и Ангела Меркел обсъждат сделката за Брекзит

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 август 2019

Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

Цигарите са скъпа слабост У нас се пуши ужасно много

Снимка: Архив

България е страната с най-болно население в Европа. На дъното сме по всички показатели. Една от причините е, че у нас се пуши ужасно много. Спомням си преди години, че Световната здравна организация (СЗО) прогнозираше четирикратно увеличение на раковите заболявания сред жените в България, а основната причина за това е, че те пушат.

Аз наблюдавам младите хора, с които работя – студентите. Всяка една свободна минута голяма част от тях са с цигара в устата. Проблемът за България е по-остър, отколкото в някои други страни. Съществува разбира се и проблем, че собственици на заведения страдат от забраната за пушене в затворени помещения, защото намалява клиентелата. Но от друга страна това е частен проблем, а сериозният проблем, който би трябвало да занимава обществото като цяло, е да се създаде среда на нетолерантност към хората, които пушат цигари. Казвам го в добрия смисъл. Това ще помогне на хората, които пушат, а след това и на останалите.

Ако имаме някакви позитивни стъпки, не бива да се отказваме от тях. Един непушач трябва да стои минимум на шест метра от човек, който пуши, за да не бъде увреден от цигарения дим, а това трудно би могло да се осигури в заведенията. Въпросът е, че трябва да се промени нагласата на хората. Те трябва да осъзнаят, че тютюнът е нещо, което трови живота им. Тютюнопушенето е слабост, която излиза твърде скъпо. Хората, които като мен не пушат, страдат от това нещо. Тези, които пушат, заболяват, а пък от нашите здравни вноски касата отделя ресурс, за оправяне на техните проблеми, които те сами са си създали.

С едно изречение – трябва да се говори за това на децата, на младите хора. Медиите обръщат прекалено голямо внимание на пушачи, които определят забраната за пушене като нарушение на тяхното право и незачитане на избора им. Какво право и какъв избор, когато вредят на околните? Ако може да се капсулират в някаква пещера или някъде другаде и да си пушат на спокойствие.

БГНЕС, със съкращения

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Всеки пушач плаща по 2-3лв. акциз за кутия цигари. 3 млн. лв на ден влизат в хазната от пушачите, а това отива и за здравните вноски на пенсионери, деца и държавни служители.

  2. Лошото в случая е,че жените вече пушат много повече от мъжете.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.