Народното събрание одобри на второ четене покупката на F-16

Две жени и дете в болница след катастрофа

Премиерът Борисов: F-16 ще са авторитет за всички в региона

17 души са ранени след катастрофа при автородео във Великобритания

Бивш министър експерт по делото „Хитрино“

Да помогнем на Микаела! Музиканти с благотворителен концерт за 12-годишното момиче

Президентът Радев: Роженският събор напомня как с дружни усилия можем да надмогнем апатията и да въздигнем България

Хулиган скъса униформата на полицай Приятелят му мятал камъни по патрулката

Пуснаха под гаранция и останалите двама обвинени служители от Фонд „Земеделие“

Мъж наръга с нож четирима души пред кафене в Хърватия

Каракачанов: Убеден съм, че ако БСП бяха на власт, щяха да купят същия самолет Списаревски управляваше най-модерния за времето си самолет, заяви министърът на отбраната

Народното събрание ратифицира договора за купуване на F-16

„Активни потребители“: 73% от насипния сладолед е замърсен

Вижте по колко държавни субсидии получиха партиите в последния транш по старата тарифа На тези, които не върнаха надписаните пари, са им удържани 30%

Разписанието на БДЖ вече е и в Google Maps

Цигулката и палитрата на Никола Гюзелев стават част от експозицията на Исторически музей-Павликени

Цигулката и палитрата на Никола Гюзелев стават част от експозицията на Исторически музей-Павликени. Крупното дарение с тези и още други вещи на великия оперен бас направи съпругата му Анна Мария Гюзелева при откриването на авторска изложба с картини на почетния гражданин на Павликени.

Ценните предмети ще бъдат показани в постоянен кът за Никола Гюзелев, който ще бъде подреден и открит през есента в залите на музея. В дарението са включени още графика-портрет от Ставри Калинов, четири албума със снимки, книги на италиански и български език за певеца, плакати, дипляни и компактдискове от негови изяви, както и една монография.

20 картини – портрети, нарисувани от Никола Гюзелев са показани в Исторически музей-Павликени до 10 септември. Те се показват за първи път извън София и са един от малкото шансове ценителите да видят и другия талант на известния оперен певец.

„Идеята за авторска изложба с творби на Никола Гюзелев е отпреди 10 години, когато имах щастието да го поканя лично за изложба в залите на музея. Той се засмя от сърце и каза, че за първи път в живота му се случва да го канят и да го търсят като художник, а не като певец. Тогава съдбата реши друго и приживе не успяхме да реализираме изложбата. Щастлива съм, че днес можем да изпълним тази мечта“, каза директорът на ИМ Нели Цонева.

С приветствие в откриването се включи и кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов. „Никола Гюзелев остава завинаги в сърцата ни и в историята със своето дело. На оперната сцена ние го познаваме като великолепен бас. Днес ще го видим и като всеотдаен и талантлив художник. Този неподозиран негов талант са виждали много малко, избрани наши съграждани. Затова съм изключително благодарен на г-жа Анна Мария Гюзелева за съгласието й тези 20 картини да бъдат показани в Павликени“, каза кметът. Той припомни, че в партньорство с Община Павликени фондация „Никола Гюзелев“ връчва наградата „Никола Гюзелев“ на четирима изявени творци за стимулиране на тяхното артистично развитие.

Градоначалникът подари на Анна Мария Гюзелева снимка от момента, когато през 2012 г. му връчи двустранния плакет за почетен гражданин на Никола Гюзелев.

„Инж.Манолов прояви скромност и не каза каква мащабна дейност се осъществи в Павликени през 2016 г., когато летният театър в града беше именован на Никола Гюзелев. За вбъдеще смятам да продължим традицията с големи оперни концерти на тази сцена“, отвърна съпругата на оперния бас. Тя изказа благодарност за пълноценното сътрудничество с общинска администрация и лично с кмета инж.Емануил Манолов.

„От името на фондация „Никола Гюзелев“ осъществявам дарение за Исторически музей-Павликени. То съдържа албуми, които лелята на Никола Мария Гюзелева със собствените си ръце беше събрала и изработила със снимки и прес-информация за концертите му в цял свят. Даряваме и една цигулка, на която е свирил и бащата на Никола, а след това и той самият; както и една от палитрите, които той ползваше, когато рисуваше“, каза Анна Мария Гюзелева.

Откриването на изложбата беше обогатено с камерен концерт с участието на солистите от Софийска опера – Радостина Николаева (сопран), Бисер Георгиев (бас) и двама пианисти – Йоланта Смолянова и италианецът Серджо Олива.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.