„Циклопски градеж“ разкриха край Златоград

Много от съкровищата на това място са били отмъкнати от иманяри

Над 50 антични монети

Археолози проведоха спешни разкопки на интересен археологически обект край Златоград този месец. За пръв път той е проучван от проф. Николай Овчаров през 2004 г., когато той се натъква на останките на сгради от тракийската епоха. Сега обаче към откритията се включва и непозната крепостна стена.

“Тя е градена в типичен за елинизма стил и се датира в периода IV-I в. пр. Хр. Сградите на хълма и крепостната стена са напълно синхронни с намиращия се в непосредствена близост могилен аристократичен некропол, частично разкрит през 2016 г. от археолога Любен Лещаков. В него бяха открити многобройни сребърни накити “, разказа проф. Овчаров.

На хълма завърши разкриването на сградите. В руините се откриват хиляди късове керамика, както и прекрасни монети на древногръцкия град Маронея. Античните монети са вече повече от 50, но за съжаление обектът е бил атакуван често от иманяри и други красиви метални предмети са загубени завинаги, казват археолозите. Според тях събраните факти дотук сочат, че може би става дума за тракийска царска резиденция, подобна на тези, които са открити в местността “Кози грамади” в Средна Гора.

Докато работи на хълма, екипът случайно попада на непозната досега крепостна стена. “На места тя е запазена на повече от 4 м височина. Става дума за т. нар. “циклопски градеж”, характерен за крепостите от прочутата микенска култура. Това е героичната епоха на Троянската война”, уточни проф. Овчаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България