На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

ЦИК готова да брани решението си за клипа на ДОСТ и пред съда

Ако бъде оспорено решението на Централната избирателна комисия за клипа на ДОСТ, ще го защитим пред Върховния административен съд. Това заяви говорителят на ЦИК Камелия Нейкова на брифинг. Вчера комисията реши, че е извършено административно нарушение на разпоредби на Изборния кодекс по отношение на клипа.

По думите на Нейкова предстои съставяне на актове за административно нарушение на двамата представляващи коалиция ДОСТ, както и спиране на клипа.

“Не считаме, че откриването на 35 секции в Турция е основание за неосигуряването на възможност на българските граждани там да гласуват”, коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев, след като по-рано турското външно министерство обяви, че малкият брой секции в страната ограничава правата на българските преселници там.

Андреев посочи, че ЦИК прилага Изборния кодекс, където пише, че в държавите, които не са членки на ЕС, максималният брой секции, които може да бъдат разкрити, е 35.

По отношение на Германия Андреев обясни, че има разрешителен режим (от германска страна – бел.ред.), който не позволява разкриването на избирателни секции извън дипломатическите и консулските представителства. Наши сънародници, живеещи там, изразиха недоволство, че в страната ще има едва 13 секции.

Говорителят на ЦИК коментира и ситуацията в САЩ, където има подадени заявления за разкриване на повече секции, отколкото са разрешените съгласно Изборния кодекс 35.

„В рамките на режима, който е за съгласуване, към ЦИК постъпи мотивирано предложение от посланика в САЩ, с което ЦИК се съобрази с оглед разкриването на секциите. Няма друг, който по-добре да познава на място обстановката и който да може да даде своето становище, което е изискване съгласно Изборния кодекс, къде и как е ситуирана българската общност на територията на страната“, допълни говорителят на ЦИК.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. ДА СЕ ЗАБРАНИ ТАЗИ СЪЗДАДЕНА ОТ ТУРЦИТЕ, ФИНАНСИРАНА ОТ ТУРЦИТЕ И РАБОТЕЩА ТОТАЛНО СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ ПАРТИЯ “ДОСТ”!!!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.