ЦИК дава указания и на двете ДПС-коалиции да извадят партията ДПС от състава си

ЦИК реши да даде указания и на двете коалиции около двата лагера в ДПС да извадят партията ДПС от състава си. Налице е несъответствие по член 127, ал. 2 от Изборния кодекс, реши мнозинството в комисията.

Решението беше гласувано с 12 гласа "за" и 3 "против".

Другото указание е и двете коалиции - "ДПС - Ново начало" на Делян Пеевски и "Демокрация права и свободи - ДПС" на Джевдет Чакъров и Ахмед Доган, да представят пред комисията удостоверение за банкова сметка на името на партия.

Против указанията гласуваха Красимир Ципов, Георги Баханов, Йорданка Ганчева, излъчени от ГЕРБ.

"По време на обсъждането предложих различна редакция. Смятам, че не даваме ясно конкретно указание, което да бъде изпълнено от заявителите по това указание", коментира Красимир Ципов.

"Гласувах против указанията – продължение на правния абсурд, да не определи последователността на внасяне на документите. Това доведе до измислените указания, да извадят една от партиите от тях. В двете коалиции участва една и съща партия", посочи Георги Баханов.

"Не може ние да бавим и да тупаме топката, указанията се дават незабавно, а ние ги даваме след два дни. Проблемът ще бъде пред нас отново и ЦИК ще трябва да се произнесе по документите. Не обсъдихме всички документи. Казахме, че една партия не може да участва в двете коалиции, не можем да кажем дали една партия може или не може да участва в една коалиция", изтъкна и Йорданка Ганчева.

Чл. 127. от ИК

(1) Всяка партия може да участва във всеки отделен вид избор самостоятелно или в коалиция с други партии.
(2) Всяка партия може да участва във всеки отделен вид избор само в една коалиция.
(3) Всяка партия или коалиция, регистрирана в Централната избирателна комисия, може да участва в изборите за общински съветници, кметове на общини, кметове на райони и кметове на кметства самостоятелно или в различни местни коалиции за всеки отделен вид избор.
(4) Инициативни комитети за издигане на независими кандидати може да се създават и участват във всеки отделен вид избор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика