ЦИК застраши законността на изборите

ЦИК застраши законността на изборите с опита си да заобиколи Изборния кодекс. На 27 януари комисията реши, че на предсрочните парламентарни избори на 26 март ще се гласува машинно в 500 секции, както бе на президентския вот. Бившите депутати от РБ Петър Славов и Мартин Димитров атакуваха решението на ЦИК пред Върховния административен съд и предупредиха, че е възможно изборите да бъдат атакувани като незаконни. В жалбата си те бяха категорични, че решението на ЦИК противоречи на Изборния кодекс, където в чл. 206, ал. 1 е записано, че гласоподавателят по свой избор може да даде вота си с хартиена бюлетина или машинно.

Разпоредбата в закона не е нова и съществува от 5 март 2014 г. Президентските избори през ноември 2016 г. бяха последните, на които бе допустимо изключението да няма възможност за машинно гласуване във всички секции. На предстоящия вот за нов парламент нормата е задължителна.

Това постанови в сряда и състав на ВАС. От решението на ВАС стана ясно, че членовете на ЦИК не могат да си правят повече оглушки и още на 26 март във всичките 12 418 секции ще трябва да има машини за гласуване. Заради забавянето единственият изход е отново да вземем под наем въпросните машини. Експерти изчислиха, че това ще струва между 25 млн. лв. и 30 млн. лв.

„Най-краткият срок за производство на машини за гласуване е три-четири месеца. Преди това трябва да бъде изработена спецификация с ясни параметри какво точно искаме. Чак след това може да се направи поръчката“, коментира пред „Труд“ Елеонора Съйкова, която е ръководила проектите на „Сиела Норма“ АД. Това е фирмата, която вече четири пъти, от 2014 до 2016 г., предоставя машини за гласуване под наем.

Съйкова разказа, че досега са наемали машините от мултинационалната компания„Смарт Матик“. От разговора с представителя на „Сиела Норма“ АД стана ясно, че въпросът за машините не е стоял в тишината.

След президентските избори Съйкова и представител на холандското подразделение на „Смарт Матик“ били поканени в ЦИК, където разяснили колко време е необходимо за производството на машини за гласуване.

„Заради кратките срокове очакваме обществената поръчка да е разделена на лотове“, обясни Съйкова. Най-вероятно ще се наложи да се наемат машини от няколко места, тъй като нямало държава, която да държи количество от 12-13 000 машини на склад.

Няма обаче гаранция, че обществената поръчка за наемане на машините няма да бъде обжалвана. Това ще създаде допълнителни трудности. Последният проблем е настройването на софтуера и осигуряването на специалисти, които да обслужват машините. Членовете на комисиите също трябва да преминат през обучение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България