Трафикът се осъществява нормално през проходите Шипка и Петрохан при зимни условия

Ново фентъзи от Дж. К. Роулинг „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд” е хитът на седмицата

Фандъкова: Решението за оставката на Симеонов е добро, но да не забравяме, че ситуацията е предизборна

Красимир Каракачанов: Правителството е стабилно и след оставката на Валери Симеонов

60-годишен мъж загина на място, след като навлезе в насрещното и се сблъска с камион край Аксаково

Майките на деца с увреждания след оставката на Валери Симеонов: Продължаваме с протестите, докато не се изпълнят исканията за реформа

Цветан Цветанов: Оставката на Валери Симеонов не ме изненада Няма риск за голямата коалиция, заяви зам.-председателят на ГЕРБ

Биляна Дудова, световна вицешампионка и двукратна №1 в Европа по борба: След една загуба се появи гладът за победи

Срещат ли се все още красиви мъже?

Сергей Лавров: Западът упорито се опитва да превърне Балканите в плацдарм срещу Русия

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Отбелязваме Световния ден на недоносените деца

Дейвид Дейвис: Проектът за споразумение по Брекзит на Тереза Мей няма да получи одобрението на парламента на Обединеното кралство

Откриха изчезналата преди година аржентинска подводница „Сан Хуан” На борда й имаше 44 души екипаж

71 станаха жертвите на пожарите в Калифорния, над 1000 души са изчезнали

ЦИК застраши законността на изборите

ЦИК застраши законността на изборите с опита си да заобиколи Изборния кодекс. На 27 януари комисията реши, че на предсрочните парламентарни избори на 26 март ще се гласува машинно в 500 секции, както бе на президентския вот. Бившите депутати от РБ Петър Славов и Мартин Димитров атакуваха решението на ЦИК пред Върховния административен съд и предупредиха, че е възможно изборите да бъдат атакувани като незаконни. В жалбата си те бяха категорични, че решението на ЦИК противоречи на Изборния кодекс, където в чл. 206, ал. 1 е записано, че гласоподавателят по свой избор може да даде вота си с хартиена бюлетина или машинно.

Разпоредбата в закона не е нова и съществува от 5 март 2014 г. Президентските избори през ноември 2016 г. бяха последните, на които бе допустимо изключението да няма възможност за машинно гласуване във всички секции. На предстоящия вот за нов парламент нормата е задължителна.

Това постанови в сряда и състав на ВАС. От решението на ВАС стана ясно, че членовете на ЦИК не могат да си правят повече оглушки и още на 26 март във всичките 12 418 секции ще трябва да има машини за гласуване. Заради забавянето единственият изход е отново да вземем под наем въпросните машини. Експерти изчислиха, че това ще струва между 25 млн. лв. и 30 млн. лв.

„Най-краткият срок за производство на машини за гласуване е три-четири месеца. Преди това трябва да бъде изработена спецификация с ясни параметри какво точно искаме. Чак след това може да се направи поръчката“, коментира пред „Труд“ Елеонора Съйкова, която е ръководила проектите на „Сиела Норма“ АД. Това е фирмата, която вече четири пъти, от 2014 до 2016 г., предоставя машини за гласуване под наем.

Съйкова разказа, че досега са наемали машините от мултинационалната компания„Смарт Матик“. От разговора с представителя на „Сиела Норма“ АД стана ясно, че въпросът за машините не е стоял в тишината.

След президентските избори Съйкова и представител на холандското подразделение на „Смарт Матик“ били поканени в ЦИК, където разяснили колко време е необходимо за производството на машини за гласуване.

„Заради кратките срокове очакваме обществената поръчка да е разделена на лотове“, обясни Съйкова. Най-вероятно ще се наложи да се наемат машини от няколко места, тъй като нямало държава, която да държи количество от 12-13 000 машини на склад.

Няма обаче гаранция, че обществената поръчка за наемане на машините няма да бъде обжалвана. Това ще създаде допълнителни трудности. Последният проблем е настройването на софтуера и осигуряването на специалисти, които да обслужват машините. Членовете на комисиите също трябва да преминат през обучение.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.