Сотир Цацаров: Нямам основания да не подкрепя Иван Гешев

От 1 юли догодина минималната пенсия ще бъде 250 лева

Въведоха воден режим в две села във Варненско

Община Шумен събра 84% от налозите

Италианската полиция откри един тон кокаин в контейнер с банани

Съсипаха я тая държава – любимо клише на българина

Отпаднаха близо 40 % от кандидатите за матроси

Откриха Седмия международен форум „Балканите – език, история, култура“ във ВТУ В двудневната среща ще вземат участие около 60 учени

Бъдещето на еврото представи в Стопанска академия инвестиционният банкер Гордан Кер

Двама мъже опитаха да оберат хасковлия, след като го заплашиха с нож

Шампионите от „Санк Петербург“ играят „Лебедово езеро“ два пъти

Изследват кръвната захар на 1147 ученици в Търново по проект на Ротари Клубът тази вечер прави благотворителна акция за реализирането на „Плод за капка кръв”

Обемът на язовир „Асеновец“ спадна на 10 млн. при капацитет от 28 млн. кубика ВиК взема вода и от Тунджа, няма да има режим в Сливен

Ремонтите по АМ „Струма“ приключват предсрочно

Проверяват бюлетините за съветници от 97 секции в Шумен

ЦИК коригира активността на първия тур на изборите в София

Централната избирателна комисия коригира данните за София на сайта си, който показва избирателната активност на месните избори. На мястото на първоначално записаните 39.10% вече са посочени 42.82%. Разликата се дължи на промяната в броя на гласоподавателите по списък, който от 1 165 955 е коригиран на 1 064 705.

Вчера от комисията обясниха, че първоначално са получили данните от областната администрация, а после – от общинската избирателна комисия и затова посоченият брой на избирателите за първи и за втори тур се е различавал със 100 хиляди.

„Труд“ напомня, че т.нар. избирателна активност е понятие, което няма никакво отношение към изборните резултати и не съществува в Изборния кодекс. Обявяването му от ЦИК е ориентировъчно, не е задължително и не е регламентирано никъде.

В законодателството единствените данни, които определят резултатите от изборите, са броят на действителните гласове. На тази база се определят изборни квоти, разпределения и преразпределения на мандати и т.н.

Това е така, защото в Изборния кодекс няма предвидени различни сценарии при различна степен на участие във вота. В някои държави под определен праг на участие вотът се счита за невалиден и се повтаря. Българското законодателство обаче не прави разлика дали на изборите са гласували 1% или 100%, а просто определя избраните на базата на дела на получените от тях гласове.

Неточности като тази с броя на избирателите, публикувани на официална страница на ЦИК, обаче са изключително вредни, защото подкопават доверието в институцията и в честността на изборите изобщо.

Това не е първият такъв гаф на комисията, същото се е случвало, макар и не толкова очевидно, и на предишни избори. Допускани са и още по-неприятни грешки. На европейските избори тази година „Труд“ откри неточности, макар и дребни, в самото решение на ЦИК, обявяващо окончателните резултати, което е най-важният документ от всеки вот.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.