От днес грипна епидемия и в Благоевград

Спасителна акция за блокирани в старопланинска хижа близо до връх Шипка

15 пострадали след удар на влак в стена в Австралия

САЩ планират да изпратят допълнително хиляда души в Афганистан

Френският външен министър: Русия не може да реши сама сирийската криза

Близо 65 хиляди души останаха без ток в Канада заради силния вятър

165 машини чистиха снега в София през нощта

Импровизирано взривно устройство избухна в мол в Калифорния, няма пострадали

Лавров: Русофобията на Запада сега е по-лоша, отколкото по време на Студената война

Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

ЦИК обяви резултатите от референдума при 100% обработени протоколи

Снимка: Архив

ЦИК обяви резултатите от националния референдум при обработени 100.00% СИК протоколи в РИК:

Резултатите за трите въпроса:

Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Да – 2 509 340 – 71.94%
Не – 560 261 – 16.06%
Без еднозначен отговор – 330 894 – 9.49%
Недействителни – 87 763 – 2.52%

Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

Да – 2 158 981 – 61.89%
Не – 905 689 – 25.96%
Без еднозначен отговор – 336 172 – 9.64%
Недействителни – 87 763 – 2.52%

Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Да – 2 516 893 – 72.16%
Не 523 755 – 15.02%
Без еднозначен отговор – 359 743 – 10.31%
Недействителни – 87 763 – 2.52%

 

Сумарните гласове за първия въпрос са 3 488 258. За втория – 3 488 605. За третия – 3 488 154.

Прагът, който прави решенията на референдума задължителни, е 3 500 585.

В Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление понятие „Без еднозначен отговор“ няма. Там пише, че „в случаите, в които референдумът се произвежда с повече от един въпрос, гласоподавателят не е длъжен да отговори на всички въпроси“ – чл. 18 ал. 2.

„Бюлетината е недействителна, когато: 1. е намерена в кутията без плик; 2. не е по образец; 3. е зачертана изцяло; 4. не е зачертан отговор или са зачертани и двата отговора на един въпрос“ – чл. 19, ал. 1.

Секционните комисии броят следното: „броят на гласувалите гласоподаватели според подписите в избирателния списък; броят на гласувалите според намерените в кутията пликове; броят на действителните бюлетини с отговор „да“; броят на действителните бюлетини с отговор „не“; броят на недействителните бюлетини и празните пликове“ – чл. 20, ал. 1, т. 5-9.

„В случаите на гласували по повече от един въпрос за всеки въпрос се отбелязва броят на действителните бюлетини по ал. 1, т. 7 и 8“, пише в чл. 20, ал. 2. Точките 7 и 8 са броят на действителните гласове с „да“ и с „не“.

„Предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с „да“ са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели“, гласи ключовият текст в закона – чл. 23, ал. 1.

В образеца на протоколи на секционни комисии, приет от ЦИК (попълнените протоколи още не са публикувани), има графа за „брой бюлетини без отбелязан отговор, с отбелязани и двата отговора на въпроса или бюлетини в които не може еднозначно да бъде определен отговора на въпроса“.

Броят на недействителните бюлетини и празните пликове е в отделна, обща графа. Според указанията там влизат: „бюлетини не по образец; бюлетини зачертани изцяло; бюлетини, в които не е отбелязан нито един отговор и на трите въпроса (празни бюлетини); бюлетини, в които са отбелязани и двата отговора на всички въпроси; повече от една бюлетини, поставени в един плик (брои се за една бюлетина)“ и „пликове в кутията, в които не е намерена бюлетина (празни пликове)“.

Въпросните 3 500 585 гласа на парламентарния вот през 2014 г. са гласувалите избиратели според положените подписи в избирателния списък, включително и подписите в допълнителната/ите страница/и (под чертата).

Иначе преди две години броят на намерените в избирателната/ите кутия/и бюлетини беше 3 501 269, от които 218 125 недействителни и 3 283 192 действителни гласа.

„Законността на резултатите от национален референдум може да се оспори от лицата по чл. 10, ал. 1 и 2 в 7-дневен срок от обявяването им от Централната комисия за произвеждане на национален референдум пред тричленен състав на Върховния административен съд, който се произнася с решение в 14-дневен срок“, гласи чл. 24 от закона. Лицата по чл. 10 са инициаторите – с случая инициативният комитет от „Шоуто на Слави“, събрал подписката.

Решението на тричленния състав може да се оспорва пред 5-членен състав на Върховния административен съд, който се произнася с решение в 14-дневен срок.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Няма нищо за обжалване като прегледах един-два сканирани протокола на СИК,в които в т.2 се отбелязва броят на гласувалите според подписите в избирателния списък,включително и в допълнителната страница под чертата,а в т.4 се отбелязва брой на намерените бюлетини без плик,за които претендира Слави,че не са отчетени,а без да са отчетени протоколът не може да се състави,ако са нула са нула,ако са пет са пет,тъй че по-добре да си проверят по-внимателно или да си потърсят допълнителна правна помощ,преди да реагират.

  2. Ако решението за БРЕКЗИТ се гледаше в парламент като българският със сигурност нямаше и да се говори за излизане на Великобритания от Европейския съюз ! За съжаление българските политици , подкрепяни в голяма степен от родните „ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ “ /прочели много пъти ВИНЕТУ / са против чалгаря Трифонов защото държавната хранилка е хубаво нещо когато всички плащаме , а ЛАПАТ само прочелите ВИНЕТУ !

  3. Интересно, защо политиците и техните подлоги си мислят, че така ще заглушат гласа на народа? Ми ако не искат да целуват ръка ще целуват -г-ъ-з-

  4. От Цик по БНТ 1 показаха сгрешен протокол на някаква СИК,в който е записано гласували/според подписите в сисъка и този под чертата – дописаните/ 356,в следващата точка 3.брой гласували според намерените в кутията за гласуване пликове 356 и в следващата т.4 една глупост – брой на намерените бюлетини в кутията без плик също 356,но това не прави гласувалите 712,а са толкова колкото са според подпис в списъка,т.е. 356.Явно се е получило и разминаване в крайния резултат поради некоректно приемане на този и подобни протоколи от съответната РИК,но все пак меродавното за брой гласували е в т. – гласувалите според подписите в списъка и в този под чертата – допълнителния,другото са грешки от недоглеждане или от неразбиране при съставяне на протоколите.Точно ще видим дали Народното събрание ще се съобрази с резултатите от референдума както британските за брекзита,въпреки че съзнателно не гласувах заради задължителното гласуване и ме безпокоят и мажоритарните избори,защото у нас се гласува партийно,а някоя нова партия във възход може като нищо да вземе 80% от местата при мажоритарен изцяло вот.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.