Мъж и жена са пострадали при катастрофа на автомагистрала „Тракия“ край Пловдив

КАТ извършва засилени проверки на тирове и автобуси

Задържаните за убийството в Костенец са мъж на 18 и жена на 24 години

Трима подпалвачи хвърлени в ареста

Условна присъда и глоба от 600 лева за собственик на питбул, нахапал създателка на хор в Търново Драмата се разигра на 1 март тази година в старата столица

Сирийската армия придвижва части към границата с Турция

Двама британци са били пребити в центъра на София

Вижте отблизо дома на Никол Шерцингер (ВИДЕО)

Моторист загина при катастрофа в центъра на Варна

Собственик на питбул го насъска срещу баща и син Преди това нападнал с нож младия мъж

Пожарникари и спасители извадиха мъж, паднал във водопад в Беласица

Жертвите на тайфуна „Хагибис“ станаха 35

Мегз проговори за измамата с джипа (ВИДЕО)

Четирима ранени при катастрофа в Горнооряховско

ЦИК определя секциите за гласуване в чужбина до събота

До 15 октомври (събота), включително, ЦИК следва да определи окончателно местата в държавите и броя на избирателните секции, които ще се образуват извън страната след като извърши проверка на данните на избирателите от заявленията и дали лицата, подали заявления за гласуване извън страната отговарят на изискванията да избират, съобщават от ЦИК.

Централната избирателна комисия информира, че  избирателите, които в изборния ден се намират извън страната могат да гласуват във всяко удобно за тях място, където има образувана избирателна секция.  Необходимо е да представят лична карта и да попълнят декларация, че не са гласували и няма да гласуват на друго място, която ще им бъде предоставена от секционната избирателна комисия.

На 11 октомври 2016г. (вторник), изтече  срокът за подаване на заявления от български граждани за гласуване извън страната. Съгласно последните промени в Изборния кодекс, за да се открие избирателна секция в чужбина трябва да има подадени минимум 60 заявления за определено място. Общият брой секции, които могат да бъдат открити в една държава не може да надвишава 35.

Ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на Република България образуват избирателните секции извън страната при спазване на законодателството на съответната държава.

Федерална Република Германия е сред държавите, за които са подадени заявления от български граждани, които желаят да гласуват извън страната. На 10 октомври 2016 г. Министерство на външните работи публикува  официална информация, че ФР Германия, позовавайки се на установената протоколна практика не разрешава тази година изключение от принципа и откриване на секции извън дипломатическите и консулските представителства и бюрата на почетните консули на Република България и дава разрешение на българската страна да организира провеждане на избори и референдум на 6 ноември и откриване на изборни секции в: Посолството в Берлин, Генералното консулство в Мюнхен и Консулството във Франкфурт на Майн, както и в канцелариите на почетните консули в Хамбург, Магдебург, Мюнстер, Дармщадт и Щутгарт.
http://www.mfa.bg/embassies/germany/events/bg/536/23/6666/index.html

Говорителят на ЦИК Александър Андреев коментира, че подадените заявления, които са постъпили в ЦИК, като включва и електронно подадените на страницата, и тези, които са чрез дипломатическите и консулските представителства, които към момента са постъпили са над 33 400. Все още се обработва информацията, предаде „Фокус“.

„Електронното подадено заявление важи, както за участието в изборите, така и в националния референдум. Заявлението, което се подава чрез дипломатическите и консулските представителства всеки един избирател може да отбележи дали желае да гласува в изборите за президент и вицепрезидент или на национален референдум, или за двете. Ако не е отбелязал нито едно от двете квадратчета, то тогава се счита, че заявлението е подадено и за двете”, посочи той.

Александър Андреев обясни, че ще има различни избирателни списъци за гласуване в изборите за президент и за вицепрезидент, и в националния референдум. Той уточни, че различните избирателни списъци се правят тъй като правото за гласуване в изборите и правото за гласуване в националния референдум са различни.

„На изборите за президент и вицепрезидент, където активното избирателно право е свързано с навършването на 18 години, лицето да е български гражданин, да не е поставено под запрещение и да не изтърпява наказание лишаване от свобода”, поясни говорителят на ЦИК и допълни, че по отношение на националния референдум е необходимо лицето да има постоянен адрес на територията на страната към 8 август 2016 година.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.