ЦИК още умува за екрана на машините

Новият софтуер за местните избори гълта поне 2 005 050 лв. без ДДС

Ще прелистваме бюлетини, ако са много дълги, пак има бутон “Не подкрепям никого”

Цъкаме на “Гласувай”, “Пропусни”, “Следващ екран”

Няма яснота как ще избираме с машини на местните избори, стана ясно от пресконференция на говорителя на ЦИК Росица Матева. “Все още не мога да ви кажа как ще бъдат построени екраните на машините, изпълнителят е задължен да предложи поне два варианта”, каза Росица Матева, но посочи, че обществената поръчка за новия софтуер вече е факт и подготовката за изборите е в срок. При първият вариант на екрана бюлетините ще се визуализират последователно - за кмет, за общински съветници, за районни кметове (София, Варна и Пловдив) и кмет на кметство. А при втория - началният екран съдържа меню за избор на вид бюлетина и едва след като гласоподавателя избере за какво ще гласува, съответната бюлетина ще се зарежда.

Ако ЦИК избере първия вариант, то на всеки от втори и трети екран има и бутони “Предходен екран” и “Следващ екран”, чрез които избирателя да прелиства визуализираните бюлетини, става ясно от техническите параметри за софтуера за местните избори. На последния екран ще има бутони “Предходен екран” и “Край на гласуването”. Освен бутон “Пропусни” (който е задължителен при първия вариант, тъй като бюлетините за различните видове избори ще се зареждат автоматично след първото гласуване), избирателят трябва да има възможност да избере “Не подкрепям никого”, както и съответни преференции при наличие за останалите изборни варианти.

При втория вариант, когато имаме избор на бюлетина, при избор на съответния бутон се визуализира екран с бюлетината, примерно за кмет. След това с бутон “Гласувай” избирателят подава глас за предпочитания си кандидат и следва “Връщане в основното меню”, където отново е пред начален екран с възможност за избиране на друг вид избор, примерно за общински съветници и така докато гласува за районен кмет и кмет на кметство, ако има предвидени такива видове избори за неговата секция.

Ако бюлетините за избор на кмет, например, са по-дълги от вертикала на дисплея, то интерфейсът на екрана трябва да предлага възможност за визуализация на следваща страница чрез визуални елементи (бутони) за прелистване, но без използване на скролване.

Обществената поръчка за софтуера за местните избори касае само производителя на машините за гласуване “Смартматик”, тъй като компанията е автор и “носител на интелектуална собственост” на “приложния софтуер, който следва да бъде надграден, за да бъде проведено машинно гласуване на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г.”, се казва в обявлението на ЦИК. Пак там е описано, че само “Сиела Норма” АД има от “Смартматик” лиценз “за инсталиране и последващо използване” в машините за гласуване.

“С оглед изложената фактическа обстановка и описаните доказателства, на територията на Република България “Сиела Норма” АД притежава изключителните права за надграждане на системния и приложен софтуер СУЕМГ, произведени от Смартаматик Интернешенъл Холдинг Б. В. за изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г.”, пише още в откриването на процедурата на договаряне без предварително обявление за възлагане на обществена поръчка от ЦИК за новия софтуер. Максимална прогнозната стойност за него по сметките на ЦИК е в размер на 2 005 050 лева без ДДС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика