ЦИК показва как ще гласуваме по интернет

Централната избирателна комисия ще покаже на практика как ще се гласува в интернет за депутати, президент, кметове и евродепутати, съобщават от ведомството. Първата демонстрация ще се проведе идната срядя, 12 декември 2017 г., от 10.00 часа, в зала „София“ на Гранд хотел София.

От ЦИК припомнят, че симулациите на този вид вот са в изпълнение на член 145, алинея 3 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, с които бе въведено гласуването в мрежата. Показното продължава и в следващите дни - 13 и 14 деквмри. Ето какво пишат още от комисията:

"Симулациите са различен процес от експерименталното дистанционно електронно гласуване, което е предвидено да се проведе през 2018 г. на три последователно произведени избори, включително частични. Системата за дистанционно електронно гласуване е разработена от „Информационно обслужване“ АД съгласно договор, сключен с ЦИК. Разработената система за целите на симулациите е съобразена с разпоредбите на Изборния кодекс. Ще се проведат последователно три симулации, както следва: за избори за членове на Европейски парламент, за избори за народни представители и за избор на кмет на община, като помежду им е предвидено кратко технологично време. Симулациите ще се реализират в зала с определен брой предварително регистрирани участници, сред които членове на Централната избирателна комисия, представители на различни институции, ангажирани с изборния процес, журналисти, неправителствени организации и други".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика