Напрежение в Нови хан заради пясъчна кариера

Обявиха за издирване испанец заради кражби в с. Бутан

Задържаха двама за телефонна измама, представяли се за зам.-министри

Трус от 6,3 по Рихтер разлюля Северозападно Мексико

Предлагат името на Си Цзинпин да бъде вписано в конституцията

Задържаха собственика на автобуса убиец от „Бакаджика”

„Спартан” аварира на Граф Игнатиево

„Газпром” получи разрешение за втората тръба на „Турски поток”

В Истанбул забраниха пиеса за диктатор, изпълнявана от критик на Ердоган

Представяме се уникално на “Зелената седмица” в Берлин

Референдум срещу скъпотията в Швейцария

Българката Ружа мами с мрежа за криптовалута Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в разследване на международна група за пране на пари

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 20 януари 2018

100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост

Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

ЦИК: При сгрешен вот нова бюлетина може да се иска само веднъж

Снимка: Архив

Ако избирателите са сгрешили, ще могат да поискат нова бюлетина само веднъж, като сгрешената бюлетина не бива да се разгъва. Въпросната бюлетина се маркира като сгрешена, не участва в преброяването и се отделя в купа с невалидни бюлетини. Това обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев пред БНР.

Невалидни са и бюлетините, неотговарящи на образеца, одобрен от ЦИК – бюлетини без два печата, от различен от наличния в ЦИК кочан без възможност за сверяване на номерата, показани от избирателя след излизането му от кабината за гласуване бюлетини. За недействителен глас ще се зачита изцяло задраскана или бяла бюлетина. При гласуването за референдума недействителен ще бъде вот, при който е пуснат само плик без бюлетина. Бюлетина с отбелязани върху нея едновременно два отговора – „да“ и „не“ или зачертана също ще бъде считана за невалидна. Ако бюлетината за референдум е пусната в урната без плик, тя ще бъде отделяна и ще се брои за невалидна, стана ясно от разясненията на Александър Андреев.

Машинното гласуване е въпрос на избор. Хората могат да гласуват или машинно, или с хартиена бюлетина. При влизането си в секцията гласоподавателите трябва да заявят желанието си да гласуват машинно, обясни още говорителят на ЦИК Александър Андреев, като уточни, че машинното гласуване важи само за президентския вот. За националния референдум се гласува само с хартиена бюлетина, която задължително се поставя в плик.

В методическите указания на ЦИК е подчертано при влизането на избирателя в секционната комисия да му бъде обяснено, че има право да гласува в два вида избор. При изрично желание на избирателя да не гласува в единия от изборите, няма да му се дава бюлетина за съответния вид гласуване, подчерта Андреев.

Избирателите могат да отбележат своето предпочитание само по някой от въпросите на референдума, като не са задължени да заявят отношението си към всички посочени въпроси. Бюлетината е валидна дори само при попълнен един отговор, стига позицията да е правилно отбелязана.

Асоциация „Прозрачност без граници“ ще работи с над 100 души в изборния ден, разположени на всички области на страната – както в големи градове, така и в по-малки населени места, заяви Линка Тонева от сдружението за БНР. Наблюдателите ще следят доколко гражданите имат възможността спокойно да упражнят своите избирателни права, работата с бюлетините, за присъствие на лица без обозначителни знаци, за организирано водене на избиратели, както и за нарушения, свързани с личните данни на избирателите.

Според Линка Тонева, подготовката на секционните комисии е най-голямото предизвикателство в подготовката на тези президентски избори, съчетани с референдум.

Тонева очаква добре организирана работа на районните избирателни комисии, тъй като ЦИК вече работи като професионална изборна администрация.

Все още у нас и дебатите, и информирането на гражданите не се случва така, както на други места. Нямаме тази кампания, която в САЩ тече от години. Промяната на правилата за изборите в последния момент противоречи на всички стандарти и на здравата логика, изтъкна още Линка Тонева.

На безплатния телефон 0 800 11 224 всички желаещи могат да получат консултация от експертите на „Прозрачност без граници“ през целия ден на изборите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.