Близо 1,4 млн. лв. трябва да върнат петима собственици на къщи за гости в Търновско До момента в страната са открити 253 производства за общо 46,4 млн. лева

Славчев има договор с „Левски“

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предлагат Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ

Майли Сайръс отново е сама

Партия „Воля“ предлага свой депутат за шеф на КПКОНПИ

Задържаха 58-годишен мъж по време на сделка с незаконен тютюн 21-годишен хванат за кражби на телефони от таксиметрови шофьори

Избраха Борислав Иванов от „Атака“ за зам.-председател на Столичния общински съвет

Прокуратурата на Швеция прекрати разследването срещу Джулиан Асандж

Ловна пушка от Габрово за Тръмп

Караниколов: Близо 1 млрд. евро са турските инвестиции в България

Емилия Кларк: Притискаха ме за голи сцени в „Игра на тронове“, за да не разочаровам феновете

Арестуваха сириец, заподозрян в подготвяне на атентат в Берлин

Росен Желязков: През 2020 г. в България ще има „умни“ градове

Матеуш Моравецки: САЩ ще увеличат военния си контингент в Полша над десет пъти

Българският патриарх Неофит се срещна посланика на САЩ Н. Пр. Херо Мустафа

ЦИК разкрива повече секции във Великобритания, Германия и Испания

Основно във Великобритания предстои да се разкрият още избирателни секции след отпадане на ограничението за страните от ЕС. Предстои ЦИК да обсъди този въпрос, заяви говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов по БНТ. Там са били подадени над 60 заявления от 52 места. До момента секциите там са били 35, каквото е ограничението в стария закон.

„Липсата на ограничение за броя секции позволява да се обсъди въпроса дали в посолството ни във Великобритания биха могли да бъдат разкрити повече от 2 секции, защото имаше становище за мисията ни за 4 секции там. Но нека не избързваме, Комисията още не се е събирала, не е разглеждала въпроса и предстои да вземе решение“, каза Цветозар Томов.

ЦИК вече е взела решение да увеличи броя на секциите и в Германия. Повече урни ще има и в Мадрид.

Български граждани, които не са заявили предварително желанието си да гласуват в чужбина, също ще могат да упражнят своя глас, увери говорителят на ЦИК.

„Те трябва да отидат в избирателна секция, която им е най-удобна, де декларират, че не са гласували и че няма да гласуват на друго място и ще бъдат вписани в избирателния списък в деня на изборите при положение че имат право да гласуват и носят документи за самоличност“, посочи Томов.

Как ще се изчислява резултатът след въвеждането на квадратчето „Не подкрепям никого“ в бюлетината за президентския вот?

„Това ще доведе до снижаване на процента на всички кандидати, в зависимост от дела на хората, която са задраскали въпросното квадратче“, обясни говорителят на ЦИК.
Според Томов, въвеждането на тази опция намалява още повече вероятността някои от кандидатите да бъде избран още на първи тур.

На втория тур обаче броят на избралите квадратчето „Не подкрепям никого“ няма да има никакво значение, дори той да е доминиращ – ще бъде избран кандидатът, които е събрал повече гласове от конкурента си.

„Дали ще се броят избралите „Не подкрепям никого“ или не, това няма да окаже никакво влияние върху политическия резултат от изборите, т.е. човекът с повече гласове ще бъде избран. Ще окаже влияние единствено на процента, с които той ще бъде избран“, каза Томов.

По отношение на задължителното гласуване говорителят на ЦИК обясни, че санкция ще има само за онези, които не са се явили и на двата тура на президентския вот.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.