От 2 септември започва регистрацията на партиите за местните избори

Снимка: Пламен Стоименов/Архив

От 2 до 11 септември партиите и коалициите могат да се регистрират в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в предстоящите наесен избори за местна власт. Решението бе взето на заседание на комисията и бе оповестено от говорителя на ЦИК Александър Андреев на първия редовен брифинг днес.

Със указ на президентът Румен Радев определи датата 27 октомври за провеждане на изборите за кметове и общински съветници. „Изборите бяха насрочени рано и това подпомогна ЦИК да започне да работи с нормални темпове“, съобщи Андреев и подчерта, че към този момент членовете на комисията вече са гласували 32 принципни решения и 204 решения за назначаване на Общински избирателни комисии.

От ЦИК напомниха, че още на местния вот действаше правилото за уседналостта на избирателите и кандидатите.

„Както активното, така и пасивното избирателно право в тези избори, е свързано с изискването за уседналост, т.е. избирателят или кандидатът трябва да е живял с постоянен или настоящ адрес не по-малко от 6 месеца преди датата на изборите в съответното населено място“, уточни Андреев. Именно и това е причината на тези избори да не се разкриват избирателни секции в чужбина. Андреев припомни и, че съгласно последните промени в закона вече е допустимо и финансиране на предизборна кампания и със средства на юридически лица и еднолични търговци.

На въпрос на „Труд“ Издадено ли е предписание от ЦИК за разделяне на ОИК в София на три различни места, говорителя на ЦИК Александър Андреев отговори: „В момента такова предписание няма, в момента в ЦИК се обсъжда възможността приемането на изборните книжа и материали да бъде разделено на три места, тоест в три различни зали. С оглед на това да се облекчи процесът на приемането им, тъй като секциите са повече от 1000 в София. Това е една от мерките която ЦИК иска да предприеме с оглед да не се създава напрежение в процесът на приемането както е беше на предходните избори през 2015 г. Но все още такова решение няма и когато то стане факт ние ще го оповестим и ще обърнем внимание на него. За сега е само като обсъждане в рамките на ЦИК дали да се приеме и в какъв вариант“.

Разяснение бе дадено и относно възнагражденията на участващите в секционните избирателни комисии. Така председателят вече ще получава 100 лв., а неговите заместници и секретари по 90 лв., заплащането на членовете пък ще бъде 80 лв.

Всички участвали в допълнително обучение пък ще получат в допълнение по 10 лв. Предвидено и допълнително възнаграждение за всички представители на СИК, които ще предават книжата в Общинската избирателна комисия.

Коментари

Задължително поле