Вицепрезидентът Йотова: Сега е моментът за анекс към споразумението с Македония

Политолог: Управляващите в Полша са виновни за атмосферата, довела до убийството на кмета на Гданск

Съветник на Белия дом отхвърли информациите за пробив в търговските преговори с Китай

Министър Петя Аврамова: Изграждането на магистрала „Хемус“ е необратим процес

Две катастрофи с луксозни автомобили на столичния бул. „България“

Снимка на яйце детронира Кайли Дженър в инстаграм

Реставрираха второ знаково сграфито пано във Велико Търново Монументалната творба е на Григор Спиридонов от 1974 година

Пожар обхвана три къщи в центъра на Габрово

Над 2 мил. протестиращи ще залеят утре Атина

Сградата на Община Стара Загора ще бъде санирана с европейски средства

Жесток побой заради неприличен жест на оживен булевард във Варна

Интензивен е трафикът на „Капитан Андреево“

Иманяри два века търсят златото на Вълчан воевода Край Ропотамо лилиите не са единственото съкровище

Ало-измамници примамват с обещания за интервю по телевизията

И италианският град Матера става официално Европейска столица на културата

ЦИК саботира референдума на Слави

Снимка: Архив

Според шоумена 13 792 гласа са извадени, защото били пуснати без пликове

И бюлетините без плик се броят

„Един от основните слуги на политическата класа – Централната избирателна комисия (ЦИК), извършва чудовищна манипулация с гласуването за референдум“, съобщи в отворено писмо до медиите Слави Трифонов. Той е категоричен, че допитването е валидно. „Общият брой на гласувалите за референдума е 3 501 220. За да е задължително решението на допитването, са необходими 3 500 585 гласа. Тоест референдумът е успешен и решенията му са задължителни“, категоричен е шоуменът. Според него, нарушавайки закона, ЦИК иска да извади 13 792 гласа, които са пуснати в урните без плик, за да обяви референдума за незадължителен. Законът не изисква само действителни бюлетини при отчитане на избирателната активност. А отчита всички гласове”, се казва още в писмото.

Въпреки многобройните ни опити да получим отговор от ЦИК на твърденията на Слави Трифонов, говорителите и комисията сякаш бяха онемели.

Прави впечатление, че за разлика от референдума за АЕЦ „Белене“ през 2013 г., този път липсва графа „брой бюлетини, намерени в урната без плик“. В закона за референдумите ясно е казано, че бюлетината е недействителна, когато е намерена в кутията без плик (чл. 19). Тя обаче се брои за подаден глас.

Още сутринта от ЦИК съобщиха, че при 100% обработени протоколи не достигат около 13 000 гласа, за да станат резултатите от допитването задължителни.

Вотът от референдума не може да бъде пренебрегнат, не може да бъде заметен под килима“. Това каза в понеделник в шоуто си Слави Трифонов. Той припомни, че 80% от гласувалите на референдума са казали „да“ и на трите въпроса. Тоест над 2 800 000 български граждани са поискали мажоритарна избирателна система, задължително гласуване и намаляване на държавната субсидия за партиите от 11 лева на 1 лев.

Референдумът доказа, че политическите партии не изразяват желанията на народа и не работят за хората. Политиците не могат да си позволят да пренебрегнат тези факти, защото, ако го направят, следващият шамар няма да е виртуален, а ще им шибнем един, два, два милиона и половина съвсем реални шамари. Това не е заплаха, защото просто такива са фактите“, предупреди шоуменът.

Иво Сиромахов пред „Труд“:

Няма да подаваме жалба до ЦИК

Абсурдно е да подаваме жалба до ЦИК. Няма да се жалваме на тези, които погазват закона. В момента ЦИК изваждат недействителните бюлетини и това е нарушение. Затова ще предприемем всички предвидени в закона действия. Това заяви пред „Труд“ сценаристът и представител на инициативния комитет на „Шоуто на Слави“ Иво Сиромахов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. Време е за промщна, време е да изпъдим боклуците заради, които народа мизерува.

 2. Време е за промяна, време е да линчуваме боклуците заради, които народа мизерува.

 3. Успехът на референдума виси на 13 792 липсващи плика
  Ако ЦИК не оправи грешките, резултатът не е задължителен за депутатите
  Светослав Спасов, Диян Иванов

 4. натискайте ги,пък говорителя на цик,оня нагъл дрът педал трябва да го изчукат софийските манафи,тоз подлизурко

 5. Има,има графа бюлетини в кутията/урната/ в т.4 от протоколите съставяни от СИК.Те са първичните документи и са сканирани,а не протоколите изготвени от РИК,в които общо са отбелязани като брой недействителните бюлетини.Въпросът е,че някои хора са забравили да смятат и грешки от протоколите на СИК не са забелязани от някоя РИК,а от ЦИК няма все още решение,явно са забелязали,че контролите не излизат и сега проверяват сканираните протоколи от СИК,което по принцип е работа на РИК-те,но в случая е като кацата с мед,достатъчно е една РИК да не е осъществила надежден контрол при приемането на документите,за да изглежда кацата с мед не толкова апетитна вече.Такива грешки обаче досега не бяха се случвали или поне е нямало гласност преди оправянето им.

 6. А бе не разбирате ли че Слави няма да донесе никаква промяна за хората а само за господарите си. Работодателят му е червения олигарх Гергов, чиято телевизия удобно е предоставена за трибуна на „учиндолския“ палячо.

  1. Абе за Гергов не знам,но срещнах във вестник „Дневник“ едво интервю с член на ЦИК,в което той твърди,че за гласували се смятат само тези с плик като се позовава на чл.20,т.6 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление,но така отчитат резултатът СИК-вете,а РИК-вете би трябвало да го отчитат според чл.21,т.5 според намерените в кутията бюлетини,но в образците на протоколите от РИК е записана графа като за протоколи за СИК – според броя на пликовете,така че ако в това е само спорът,то Слави да го обжалва и ще видим.ЦИК са длъжни да се произнесат в 5 дневен срок,а за обжалване на решението им срокът е 7 дневен.

 7. Само най-накрая в протоколите на РИК-вете има графа за бюлетини без плик,но тя не се свързва с чл.21,ал.,т.5 от закона,който гласи : „Броят на гласувалите според намерените в кутията бюлетини“,като при пресмятането в протокола на РИК-вете не се вземат предвид бюлетините без плик и според мен е задължително да се произнесе съдът по тълкуванията на ЦИК и изготвените от тях образци още преди провеждането на референдума,тъй че може и да не съм участвал,но само съдът може да отсъди при сезиране от ИК кой е прав и кой е крив след като има спор спорът се решава там.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.