ЦИК спря поръчката за доставка на машини за гласуване

Централната избирателна комисия отстрани фирма „Лирекс“ като доставчик на устройства за машинно гласуване и прекрати обявената обществена поръчка.

Това стана въз основа на доклада на техническата комисия, която установи, че предложените от фирмата технически условия не отговарят на посочените параметри, предаде БНР. Затова ценовата оферта не е отваряна.

От доклада на комисията става ясно, че фирмата може да достави устройствата не по-рано от 20-и март, като те ще бъдат с фабрично качен софтуер. Тя обаче не поема ангажимент да достави устройствата в чужбина. Не поема ангажимент и за обучението на секционните комисии, а само на районните. В обявената поръчка срокът за доставка е 10-и март, а инсталирането на софтуера трябва да стане до 17-и март.

Ето защо техническата комисия е препоръчала обществената поръчка за доставка на устройства за машинно гласуване да бъде прекратена.

„По-ранна дата от 20-и март не могат да гарантират. Многократно се опитахме да изясним възможно ли е да се изпълни поръчката съобразно условията, т.е. да бъдат доставени машините до 10-и, съответно – с инсталиран софтуер до 17-и. Беше категорично заявено от страна участника, че това не е възможно“, поясни членът на ЦИК Владимир Пенев.

„На зададен въпрос как се оценява рискът от неизпълнение, отговорът на фирмата, която заяви желанието си да участва, беше: „до 50 процента“, добави Пенев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. в заглавието пишете,че е спряна,а в самия текст,че е прекратена тази общ. поръчка.Разликата е голяма-или е спряна,или е прекратена-не може и двете кумулативно,сиреч-заедно!!!!! Уточнете се…

Отговорете