Ципрас: Обединяваме усилията си в една посока. Борисов: Да обединим икономиките, а не да гледаме кой е най-велик

Снимки: Благой Кирилов

Става въпрос за интересна символика. Днес обединяваме усилията си в една посока. Свързваме Егейско море с Дунав, свързваме Егейско море с Черно море. Това каза гръцкият премиер Алексис Ципрас в отговор на въпрос на "Труд" може ли днешният ден на Съединението да се превърне в съединение на Балканите.

Нашите две страни биха могли да изиграят ролята на мост между ЕС и Русия. Съществуват исторически връзки, свързани с Русия, които биха могли да улеснят такъв мост, каза още Ципрас. Основна характеристика на сътрудничеството ни не е, че става въпрос за агресивно сътрудничество, насочено срещу трети страни или да се окопаем срещу други страни. Сътрудничеството ни цели да укрепи стабилността и развитието на по-широкия регион, обясни той.

Регионът не само е страдал много в миналото, но да не забравяме, че това е южната граница на Европа. Един район с особено геостратегическо значение. Без нашият принос ЕС не може да се справи пред редица предизвикателства, пред които е изправен. Откриват се и дискусиите за бъдещето на Европа, водят се дебати за изгледа на Европа, участваме в тях не като наблюдатели, а допринасяме дейно за обогатяването на тези разговори", допълни Ципрас.

Един от проблемите на Балканите е въпросът коя държава е най-велика. Тръгнем ли по тази плоскост, историята е достатъчно ясна. Стигнахме до извода, че е по-добре да обединим икономиките, а после ще гледаме кой е най-велик на Балканите, отговори Бойко Борисов на въпроса на "Труд".

Ние сме скромни с Ципрас, не си поставяме свръх очаквания. Имахме възможност много да си поговорим за развитието на региона, затова си позволявам да говоря в множествено число, допълни Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика