Циркова еуфория с деца от домове на представянето на „Социален цирк за Надежда“

Фондация Мини Арт започва набиране на средства за закупуване на цирковата тента, в която да се изгради постоянен „Социален цирк“ в София.

Публичното представяне на „Социален цирк“ за работа с деца със затруднения изпълни с живот жълтата къща на бул. „Цариградско шосе“ 17 вчера. 50 деца участваха в отворените тренировки по юнисайкъл, жонглиране и акробатични номера. Радостта им да бъдат заедно и да се превърнат в артисти, е неописуема! Гостите на благотворителното събитие аплодираха представлението на децата от различни домове в София.

Сред тях бяха и официалните лица - г-жа Ирина Йорданова – директор на програма „Европа“ към Столична община, зам. кмета на район „Надежда“ – г-жа Анелия Георгиева, Николẚ Мобек - аташе за социално сътрудничество във Френския институт и н.пр Сорен Якобсон, посланик на Дания – патрон на събитието. В речта си той сподели ползите и доказаните резултати за подобряване на когнитивните и комуникативни умения на участниците: „Социалният цирк е това, от което имаме нужда всички, най-вече застрашените от социално изключване групи, които трябва да се борят за достоен и пълноценен живот.“ В последните 30 години, освен в Дания, този метод е много популярен и във Франция, Белгия, и други държави по света.

Проектът в България се реализира от фондация Мини Арт с автор на програмата Галина Риом-Ройбек – световен шампион по юнисайкъл, отдадена на мисията за личностното развитие и овластяването на лица от рискови групи и тяхната интеграция в обществото.

Нашата цел е създаване на постоянен център за „Социален цирк“ в София. Да могат деца и възрастни да изграждат нови качества и умения за общуване и личностно развитие. Ще можем да стартираме обучения на циркови артисти, ще провеждаме редовни занимания по различни циркови изкуства и ще открием първия юнисайкъл клуб в България. Ще достигнем до повече и различни групи от деца и младежи в неравностойно положение.“ – сподели отдаденият на каузата екип.

След вълнуващото представление на децата, Галина Риом-Ройбек и Михайл Райнев изнесоха креативен дуо-спектакъл, в който общуването бе постигнато чрез юнисайкъла и жонгльорските бухалки на Михаил. За достатъчно калории за участници и гости „Щастливото прасе“ дари апетитни сандвичи и гурме хапки. В допълнение към събитието, се проведе и работилница за рециклиране на найлонови торбички от берлинския лейбъл „Design Krise”. За пълен празник и завършек на деня, „Жълтата къща“ се изпълни от джаз импровизации на живо на бандата The Bedlam Club.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл